Liikenne Uutinen 28.6.2023

Poliisi valvoo kesäliikennettä – siviilikalustolla napataan kaaharit ja tutkanpaljastajat

Kesällä nopeudet helposti kasvavat liikenteessä ja samalla myös ajovirheiden määrät lisääntyvät. Vaikka poliiseja ei näkyisi liikenteessä, se ei tarkoita sitä, etteikö poliisi silti olisi siellä valvomassa.

Kesäliikenteen valvonta on täydessä käynnissä, vaikka poliisia ei näkyisikään tunnuksellisilla poliisiajoneuvoilla. Automaattisen nopeusvalvonnan ja näkyvän valvonnan lisäksi poliisi valvoo kesäliikennettä siviilimallisilla autoilla ja moottoripyörillä, jotka poimivat liikenteestä muun muassa tutkanpaljastajia käyttäviä, perässä roikkujia ja vaarallisia ohituksia tekeviä kuljettajia.

Kesäaika houkuttelee monia kuljettajia ajamaan kovilla nopeuksilla, mikä lisää riskiä onnettomuuksille. Pyrkimys ajaa muuta liikennettä kovempaa aiheuttaa myös muita rikkomuksia: ajaminen liian lähellä edellä kulkevaa ajoneuvoa, vaaralliset ohitukset ja kaarteiden ”leikkaamiset” vastaantulijan ajokaistaa käyttäen.

Siviilipartiot keskittyvät järjestelmällisiin sääntöjen rikkojiin

Poliisi käyttää ajotapojen valvonnassa pääsääntöisesti autoja ja moottoripyöriä, jotka eivät ole tunnistettavissa poliisiajoneuvoiksi. Niiden poliisivarustus on kätketty siten, että ulkoasultaan ne ovat kuin mitä tahansa autoja tai moottoripyöriä. Ne ovat kuitenkin varustettu tehokkaammilla moottoreilla, kuin tavalliset ajoneuvot. Partiot toimivat näissä ajoneuvoissa siviilivaatetuksessa.

Näitä vaativaan ajotapavalvontaan (VATV) suunniteltuja ajoneuvoja kuljettavat erikoiskoulutuksen saaneet poliisit. VATV-partiot keskittyvät vakaviin ajotaparikkomuksiin ja koviin ylinopeuksiin. Valvonta kohdistuu erityisesti kuljettajiin, jotka pyrkivät tietoisesti välttämään poliisin muuta liikennevalvontaa – sääntöjä järjestelmällisesti rikkoen. VATV-partiot liikkuvat muun liikenteen joukossa ja pysyvät normaalisti tunnistamattomina.

Poliisi kehottaa kuljettajia noudattamaan liikennesääntöjä erityisesti juhlapyhinä ja viikonloppujen meno- ja paluuliikenteessä. On tärkeää ajaa muun liikenteen tahdissa, välttää turhia ohituksia ja pitää riittävä etäisyys edellä kulkeviin ajoneuvoihin. Noudattamalla liikennesääntöjä kaikki voivat saapua turvallisesti perille. Mikäli sääntöjä ei noudateta, poliisi tulee puuttumaan asiaan.

Poliisi toivottaa kaikille turvallista kesää liikenteessä!

Lähde: Poliisihallitus

Jaa artikkeli