Pyöräilijät tarkkana – bussipysäkin kohdalla väistettävä!
Liikenneturva muistuttaa, että polkupyöräilijän on pysäkin kohdalla annettava esteetön kulku linja-autoon nouseville tai sen kyydistä poistuville matkustajille.
Pyörätien poikki bussiin tai raitiovaunuun nousevia tai sieltä poistuvia matkustajia on väistettävä, muistuttaa Liikenneturva.
Matkavauhtia kannattaa hidastaa ajoissa, sillä pyöräilijällä on väistämisvelvollisuus jalankulkijoihin nähden riippumatta siitä, onko hän ohittamassa vai kohtaamassa bussia.
– Ajoneuvon kuljettajana pyöräilijän on annettava linja-auton kyytiin nouseville tai sieltä poistuville esteetön kulku. Oikea tilannenopeus on tässäkin liikennetilanteessa avainasemassa. Jos pysäkkiä lähestyessä näkee bussin pysähtyvän, voi matkustajien liikehdintää ennakoida ja hiljentää vauhtia jo hyvissä ajoin, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.
Myös matkustajat varuillaan
Vaikka väistämisvelvollisuudesta ei tarvitse pysäkin kohdalla vääntää peistä, on matkustajien syytä olla tarkkana kyydistä poistuessaan. Oma tarkkaavaisuus voi auttaa välttämään vahingon.
– On tärkeää, että bussista tai ratikasta poistuvat matkustajat havainnoivat huolellisesti molemmille sivuille aina ennen poistumistaan. Kaikille turvallinen tila liikkua syntyy ennakoimalla ja yhteispelillä, Piippa sanoo.
Kello herättää huomion
Kun pyöräilijöitä ja jalankulkijoita liikkuu paljon samoilla väylillä, on kommunikointi tärkeää. Pyöräilijän näkökulmasta helpoin keino tehdä itsensä tiettäväksi on soittokellon käyttäminen.
– Kelloa voi myös hyödyntää linja-autosta poistuvien matkustajien kohdalla, vaikka pyöräilijällä toki väistämisvelvollisuus onkin. Kellonsoitto kuitenkin saa bussista jalkautuvat ihmiset katselemaan ympärilleen, Piippa kertoo.
Liikenneturvan teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat soittokelloon yllättävän myönteisesti, ja sen käytön toivotaan kasvavan. Peräti kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että olisi hyvä, jos pyöräilijät kilauttaisivat kelloaan nykyistä useammin.
Vain harvaa soittokellon kilautus suututtaa. Noin yksi kymmenestä vastanneesta kertoo, että pyöräilijän kellon soitto saa suutahtamaan.
– Tulokset kertovat, että ihmiset ymmärtävät kellon tarkoituksen. Soittokellon kilahdusta ei pidäkään ottaa itseensä, vaan sen käyttäminen on muista tienkäyttäjistä välittämistä. Huomion sinut – huomioi sinä minut, Piippa muistuttaa.
Laulamalla tilaa?
Esiintymiskammosta kärsimätön voi välttää tarpeettomia kohtaamisia myös laulamalla, kuten oheisesta videosta voi nähdä.
Komean lauluäänen omaava pyöräilijä herätelee pyörätien puolelle harhailevia jalankulkijoita laulamalla.
https://youtube.com/watch?v=Q3zn5dQiOEw
Nettisuosiota niittänyt video osoittaa, että tilaa saa myös ilman ärräpäitä.
Lähde: Liikenneturva Kuvituskuvat: Liikenneturva/Nina Mönkkönen