27.5.2021

Pyörät houkuttavat pitkäkyntisiä – varkauksia ennätyksellisesti

Talvipyöräily_2019_AH

Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin varastetuksi 20 900 polkupyörää. Vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna varastetuista pyöristä korvauksia huimat 11 miljoonaa euroa.

Polkupyörät houkuttavat varkaita. Pyörät ovat houkutteleva kohde pitkäkyntisille, saattavathan ne olla varsin arvokkaita ja helposti eteenpäin myytävissä – ja usein myös luvattoman kehnosti lukittuja.

Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna varastetuksi 20 900 polkupyörää. Edellisvuoden luku oli runsaat 17 600. Poliisin tietoon puolestaan tuli hieman alle 24 000 varastettua pyörää.

Varkausmäärät ovat kautta aikain korkeimmat: koskaan aiemmin sitten vuoden 1992 ja mittaushistorian alun ei ole vuodessa varastettu yhtä paljon polkupyöriä. Varastetuista pyöristä runsaat 4 prosenttia oli suosituiksi nousseita sähköpyöriä.

Myös poliisin tietoon tulleet pyörävarkaudet nousivat uuteen ennätykseensä. Poliisin luku poikkeaa vakuutusyhtiöiden luvusta, koska kaikista varkauksista ei haeta korvauksia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korona avittanut voroja

Vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna varastetuista pyöristä korvauksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Koronavuosi ja sen tuomat liikkumismuutokset avittivat varkaita.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen uskoo, että pandemian myötä lisääntynyt etätyö ja vähentynyt harrastusaktiivisuus aiheuttivat sen, että pyöriä säilytettiin aiempaa enemmän parkissa.

– Ihmiset liikkuivat aiempaa vähemmän ulkona, joten pyörävarkailla on ollut kaduilla ja kujilla työrauha.

Kahden lukon taktiikka

Pyörävorojen työrauhaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan häiritä jättämällä polkupyörä näkyvälle paikalle, jossa työkalujen kanssa pyörän kimpussa hääräävät hämäräveikot herättävät huomiota. Pyörä kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää lukittuna lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa tai varastossa.

Polkupyörän lukitsemiseen kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota.

– Pyörä on kiinnitettävä kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla kiinteään esineeseen. Pyörä lukitaan rungosta, ei vaikkapa eturenkaasta, jonka irrottaminen on turhan helppoa, Pänkäläinen neuvoo.

Lukitsemisen lisäksi pyörässä olevat yksilölliset tunnistetiedot kannattaa ottaa talteen. Pyörä kannattaa myös valokuvata, joka kasvattaa sen takaisinsaannin mahdollisuutta.

Pyöränostaja: ole epäluuloinen!

Jos sinulle kaupataan erityisen edulliselta tuntuvaa käytettyä pyörää, eikä myyjä suostu kaupantekoon muualla kuin vaikka parkkialueella, eikä myyjä suostu kertomaan itsestään muita tietoja kuin puhelinnumeronsa, eikä pyörästä ole saatavilla mitään papereita kuten ostokuittia tai käyttöopasta, on syytä antaa hälytyskellojen soida: kyseessä saattaa olla varastettu pyörä.

Jos pyydät myyjän samaan kuvaan pyörän kanssa, katse kameraa kohti suunnattuna, eikä hän siihen suostu, on tapaus aika selvä: nyt kaupitellaan varastettua omaisuutta.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Finanssiala ry 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat