Liikenne Uutinen 7.3.2019

Rattijuoppous iso tekijä kuolonkolareissa

Liikenneturvallisuusjohtaja: huumepäissä ajaminen on kasvava uhka liikenneturvallisuudelle.

Kuolonkolarien tutkiminen paljastaa karun todellisuuden. Kun tiellä rysähtää, on usein ja vuodesta toiseen taustalla rattijuoppous.

– Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on aina vaan sitkeästi mukana kuolonkolareissa ja muissa vakavissa tieliikenneonnettomuuksissa, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari huokaa. Hän johtaa työkseen Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tutkimustyötä. OTI ennaltaehkäisee liikenneonnettomuuksia tekemällä tutkimuksia ja koordinoimalla liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa.

Sarjarattijuopot vaarallisia

OTIn tilastot paljastavat karusti, että rattijuoppous on pysynyt kolarien riskitekijänä – usein merkittävimpänä aiheuttajana – vuodesta toiseen. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on ollut mukana yhtenä riskitekijänä 20–30 prosentissa kuolonkolareista läpi vuodet 1998–2017.

– Rattijuoppous on usein merkittävä riskitekijä tapausten taustalla.

– Ongelmasta ei vaan tahdota päästä eroon. Erityisen tärkeätä olisi saada liikenteestä pois todelliset riskikuljettajat eli he, jotka toistuvasti ajavat alkoholin vaikutuksen alaisena. He nimittäin joutuvat ennemmin tai myöhemmin vakavaan onnettomuuteen, Parkkari erittelee.

– Sarjarattijuopot ovat erittäin vaarallisia kaikille tielläliikkujille.

Parkkari tarkastelee vuonna 2017 moottoriajoneuvoissa kuolleiden onnettomuuksia. Tutkinnassa oli kaikkiaan 168 kuolonkolaria, joista rattijuoppous oli mukana liki kolmasosassa tapauksista eli 47 kolarissa.

Huumekuskien osuus nousussa

Jo muutaman vuoden ajan kolaritilastoissa on näkynyt huumekuljettajien määrään lisääntyminen.

– Samasta kertovat polisin tiedot tien päältä: huumepäissä tai lääketokkurassa ajetaan yhä useammin. Tämä on kasvava ja erittäin huolestuttava ilmiö, joka on selkeä uhka koko ajan hiljalleen kohentuvalle tieturvallisuudelle.

Parkkari kertoo, että poliisilta kantautuvat tiedot tien päältä ja ratista tavoitetuista huumekuskeista tulevat ikävä kyllä näkymään muutaman vuoden viiveellä kuolonkolaritilastoissa ja myös lievempien onnettomuuksien taustalla riskitekijänä.

Riskitekijät kasaantuvat

Parkkari tuo esiin, että kuolonkolarien taustalla on usein useita samaan aikaan vaikuttavia riskitekijöitä, joista yksikään ei yksin välttämättä johtaisi vakavaan kolariin, mutta riskien kasaantuminen aiheuttaa kolarin.

– On tyypillistä, että rattijuoppouteen taipuvaisen kuskin auto ei ole hyvässä kunnossa. Se voi olla katsastamaton, jarruiltaan kehno ja renkaiden kunnon puolesta kelvoton liikenteeseen.

Jaa artikkeli