Whim

Liikenne 22.6.2017

Suomalainen MaaS Global keräsi 10 miljoonaa sijoituksina

Liikkumisen palvelukonseptin kehittänyt suomalaisyritys MaaS Global Oy kiinnostaa kansainvälisiä sijoittajia.

Liikkumisen palvelukonseptin kehittänyt suomalaisyritys MaaS Global Oy kertoo keränneensä yli 10 miljoonaa euroa tuoreella sijoituskierroksellaan. Sijoittajien mielenkiinto on herännyt myös kansainvälisesti. Japanilainen Toyota Financial Services ja sen vakuutuskumppani Aioi Nissay Dowa Insurance Company ovat kierroksen merkittävimpiä sijoittajia.

Taustaa sijoitukselle luo molempien yhtiöiden strateginen tavoite liikkumisen palvelujen liittämisestä osaksi liiketoimintaansa. Taustalla on ajatus siitä, että kiinnostus auton omistamista kohtaan vähenee suurkaupungeissa tulevaisuudessa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet MaaS Globalin kumppaniksemme ja voimme yhdessä kehittää eri liikennemuotoja yhdistäviä ratkaisuja. Visio ja liiketoimintamalli sopivat hyvin yhteen yrityksemme strategisen tavoitteen kanssa, sillä haluamme vastata nykyisten ja tulevien asiakkaidemme liikkumistarpeisiin, sanoo Toyota Financial Servicesin toimitusjohtaja Riki Inuzuka.

– Olemme iloisia tästä yhteisestä sijoituksesta, joka edustaa konkreettista askelta kohti kestäviä liikkumisen ratkaisuja. Liikkumisen palvelut vastaavat asiakkaidemme odotuksiin ja parantavat heidän henkilökohtaista turvallisuuttaan, sanoo AIOI Nissay Dowa Insurance Companyn presidentti Yasuzo Kanasugi.

Kansainvälistyminen käyntiin Helsingistä

Helsingin seudulla hiljattain lanseerattu Whim-sovellus laajenee pääomasijoitusten myötä kansainvälisille MaaS-markkinoille, joiden arvoksi on esitetty suurimmillaan jopa satoja miljardeja dollareita.

Huhtikuussa 2015 perustettu MaaS Global on oman arvionsa mukaan maailman ensimmäinen liikkumisen operaattori, jonka Whim-matkasovelluksella voi reittisuunnittelun lisäksi ostaa eri liikkumispalveluita.

Sijoituskierroksen myötä MaaS Global valmistautuu kasvuun skaalaamalla palvelunsa kansainvälisille markkinoille. Seuraavan viiden vuoden aikana yritys tavoittelee palveluidensa laajentamista kaikkiin liikkumisen muotoihin ympäri maailmaa. Tavoite on vähintäänkin kunnianhimoinen.

– Toyotan maailmanlaajuinen verkosto, laadukas kehitystyö ja aito asiakaslähtöisyys tuovat meille vahvan etumatkan yrityksen kasvattamisessa alansa suurimmaksi toimijaksi, sanoo MaaS Globalin perustaja ja toimitusjohtaja Sampo Hietanen.

Markkinakenttänä maailma?

MaaS Global kertoo tähtäävänsä mullistajaksi. Muutoksen kohteena on ihmisten tapa liikkua ja markkina-alueekseen yhtiö näkee käytännössä koko maailman.

ABI Research1 arvioi MaaS-toimialan arvon ylittävän tuhat miljardia dollaria vuonna 2030. MaaS Global kertoo tavoittelevansa Whimin avulla isoa siivua liikkumisen kokonaismarkkinoista.

– Yksityisautoilu ei ole enää kauaa mielekästä kaupungeissa: se on hidasta, kallista ja ympäristöä kuormittavaa. Teknologia liikkumisen palveluiden saumattomaan käyttämiseen on jo olemassa, ja Suomessa on maailman paras infrastruktuuri kehittää MaaS-konseptia. Suomi voi liikkumisen palveluiden kautta lunastaa paikkansa digitalisaation kärkimaana, Hietanen visioi.

Whim on MaaS Globalin Helsingin seudulla lanseeraama Whim-liikkumissovellus, jonka kautta liikkuminen on vaivatonta eri liikennevälineillä. App Storesta ladattavalla sovelluksella voi tilata ja maksaa joukkoliikenne-, taksi- ja vuokra-automatkoja joko kuukausi- tai kertamaksulla. Whim avataan myös Ison Britannian West Midlandsiin ja Hollannin Amsterdamiin vuoden 2017 aikana.

Whim-sovellus Helsingissä:

  • Whim suunnittelee käyttäjälle reitin tarjoamalla eri liikkumisen palveluita. Sovellus sisältää aikataulujen lisäksi matkojen varaamisen ja maksamisen.
  • Whim tarjoaa tällä hetkellä kaikki HSL:n joukkoliikennepalvelut, Helsingin Taksin ja Lähitaksin palvelut sekä Sixtin vuokra-autot ympäri Suomen. Kaupunkipyörät lisätään palveluun lähiaikoina.
  • Käyttäjä voi valita joko nopeimman tai sovelluksen laskeman ympäristöystävällisimmän matkan.
  • Whim-sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta. Androidin luvataan tulevan tarjolle lähikuukausina.

Lähde: MaaS Global Kuva: Whim

Jaa artikkeli