Gasum Turun Biokaasulaitos

Liikenne Uutinen 16.11.2020

Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava laitos Turkuun

Hiljattain avattiin Suomen ensimmäinen nesteytettyä biokaasua tuottava laitos Turkuun. Gasumin Turun Topinojalla sijaitseva biokaasulaitos tuottaa noin 60 gigawattituntia nesteytettyä biokaasua (LBG) vuodessa liikenteen, teollisuuden ja meriliikenteen tarpeisiin.

Torstaina 12.11. avattiin kattavasti uudistettu nesteytettyä biokaasua tuottava laitos Turkuun. Kyseessä on Suomen ensimmäinen biokaasulaitos, joka tuottaa nesteytettyä biokaasua liikenteen, teollisuuden ja meriliikenteen tarpeisiin. Gasum omistaa tämän Turun Topinojalla sijaitsevan tuotantolaitoksen.

Kooltaan erittäin merkittävä biokaasulaitos käsittelee suuret määrät biomassoja. On kuvaavaa, että tämän yksittäisen tuotantolaitoksen tuottama nesteytetty biokaasu riittäisi 5 000 henkilöauton vuotuisen polttoaineenkulutuksen kattamiseen. Yhtiön mukaan uusi tuotantolaitos edistää kiertotalouden toteutumista ja kaasumarkkinan kehittymistä Turun seudulla.

Nesteytettyä biokaasua tuottava laitos Turkuun

Kyse on ollut Gasumin Turun Topinojalla sijaitsevan biokaasulaitoksen mittavasta laajennus- ja modernisointiprosessista, joka on nyt saatu päätökseen. Biokaasulaitoksen avajaisia vietettiin tänään ja laitoksen kaupallinen käyttö alkoi. Turun biokaasulaitoksen laajennus oli yksi Sipilän hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeista, joiden tavoite on ollut lisätä kestävästi uusiutuvan energian osuutta Suomessa käytetystä energiasta tarjontaa kasvattamalla.

Laitoksella käsitellään vuodessa noin 130 000 tonnia biomassoja ja tuotetaan energiamäärältään noin 60 gigawattituntia nesteytettyä biokaasua (LBG) vuodessa. Määrä vastaa 125 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 5 000 henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta. Lisäksi laitoksella tuotetaan  noin 4 000 tonnia ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi.

– Olemme yksi harvoista yhtiöistä Pohjoismaissa, jotka kykenevät tarjoamaan biokaasun teollisen mittakaavan tuotantoa ja jakelua. Gasum investoi jatkuvasti uusiin biokaasulaitoksiin ja nostamme nykyisten biokaasulaitoksiemme suorituskykyä. Biokaasun kysyntä kasvaa kaikilla segmenteillä ja etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia lisätä tuotantokapasiteettia. Investoimme laitostemme kehittämiseen voidaksemme viedä kiertotaloutta entistä pidemmälle. Kysyntä myös kierrätysravinteille on kehittymässä eri teollisuuden aloilla. Turun laitoksemme on upea esimerkki kiertotalouden toteutumisesta, kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja Johan Grön.

Yhtiö vauhdittaa biokaasun tuotantokapasiteettia laajentamalla olemassa olevia biokaasulaitoksia, rakentamalla uusia laitoksia ja laajentamalla biokaasun hankintaa muiden toimijoiden tuotantolaitoksista. Yhtiö tavoittelee biokaasuntuotannossa kustannustehokkuutta ja uusien biokaasun tuotantoon sopivien raaka-aineiden käyttöä.

 

Kuva ja lähde: Gasum

Jaa artikkeli