Liikenne Uutinen 14.12.2015

Synkkä vuosi – kuolo korjaa liikenteessä

Liikenneturvallisuuden hyvä kehitys on katkennut. Viime vuonna iloittiin, kun tieliikenteessä kuoli ihmisiä vähemmän kuin miesmuistiin, mutta tästä vuodesta on tulossa synkkä.

Marraskuun loppuun mennessä teillämme on ennakkotietojen mukaan kuollut jo 238 ihmistä. Se on paljon, kun koko viime vuoden luku oli 224 kuolemaa. Liukuvan 12 kuukauden tarkastelu paljastaa kehityksen synkkyyden.

Ennakkotietojen mukaan viimeisten 12 kuukauden aikana on kuollut 261 ihmistä. Tämä luku ennakoi sitä, mihin kuluvan vuoden lopullisessa tilanteessa päädytään.

Tavoite karkaamassa

Liikenneturvallisuudelle on asetettu tiukat tavoitteet. Viime vuonna oltiin lähellä tavoitetta. Tavoitteen mukaan viime vuonna liikennekuolemia piti olla enintään 218.Dia2

Lähellä siintää kuitenkin jo vuoden 2020 tavoite: alle 136 liikennekuolemaa. Tämä tavoite on viimeisen 12 kuukauden kehityksen valossa karkaamassa käsistä.

Tänä vuonna on lähes joka kuukausi kuollut ihmisiä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Poikkeuksen tekevät vain kesäkuu ja heinäkuu. Kesäkuukausina pystyttiin alittamaan edellisen vuoden luvut selvästi, mutta syksyllä kehitys on ollut sitäkin synkempää.

Dia1

Hyviäkin uutisia on

Liikennekuolemien lisääntymisen kanssa samaan aikaan tilastoissa näkyy myös toinen trendi. Onnettomuuksien määrä ja loukkaantuneiden määrä on laskussa viime vuoteenkin verrattuna.

– Tänä vuonna on tapahtunut kohtalaisen monta onnettomuutta, joissa on kerralla kuollut kaksi tai kolmekin ihmistä. Kun liikennekuolemat muuten ovat viime vuosina vähentyneet, näkyvät tällaiset tapaukset helposti tilastoissa piikkinä, pohtii tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta

– Onnettomuuksien määrän ja loukkaantuneiden väheneminen ovat tietenkin hyviä merkkejä, Valtonen muistuttaa.

Jaa artikkeli