Turvaväli

Liikenne Uutinen 26.10.2016

Talvinopeudet käyttöön tämän viikon aikana – valmista viimeistään perjantaina

Se on talvi nyt – ainakin mitä nopeusrajoituksiin tulee. Liikennemerkkien vaihto tapahtuu tällä viikolla koko maassa.

Talviolosuhteiden ja pimeyden vuoksi alennetut nopeusrajoitukset otetaan jälleen käyttöön näin kylmän hiipiessä. Liikennemerkkien vaihdon odotetaan tulevan valmiiksi viimeistään perjantaina. Yhteensä nopeuksia alennetaan noin 8 200 kilometrin matkalta. Moottoriteiden suurin nopeus lasketaan 100 kilometriin tunnissa ja valtaosa maanteistä on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa.

Poikkeuksiakin löytyy. Vähäliikenteisillä tai keskikaiteellisilla maantieosuuksilla voidaan nähdä 100 km/h rajoitus talvikaudellakin. Huonokuntoisilla osuuksilla, tienvarsiasutuksen kohdilla tai raskaan liikenteen suosimilla tiepätkillä voidaan nähdä jopa 70 km/h tai 60 km/h rajoituksia talvella.

Paluu kesänopeuksiin tapahtuu keliolosuhteiden mukaan, tyypillisesti maalis-huhtikuun taitteessa. Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoritieosuuksilla voidaan nähdä hyvän kelin sattuessa 120 km/t rajoitusta jo maaliskuun alusta.

Avainasemassa oikea nopeus ja turvaväli

– Nopeusrajoitusmerkillä osoitetaan tiekohtainen maksimi, mutta vastuullinen kuljettaja huomio tilanteen sekä vallitsevat olosuhteet. Kannattaa muistaa, että huonoilla keleillä turvallinen tilannenopeus on usein huomattavasti liikennemerkillä osoitettua alhaisempi, muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Liukkauden ja epämääräisen sään lisäksi talvinopeuksissa on kyse pimeydestä.

– Talvi on Suomessa pitkä ja pimeä, eikä tiellä yksinkertaisesti näe samalla tavalla kuin valoisalla. Alemmalla nopeudella ajettaessa havaintojen tekoon jää enemmän aikaa. Myös oikeaoppinen valojen käyttö on hyvä kerrata, eli käytetään kaukovaloja aina kun se on lain mukaan mahdollista muita häikäisemättä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen vinkkaa.

Turvavälin säilyttäminen kannattaa huomioida talvellakin. Nopeusrajoitusten muuttuessa välin säilyttäminen vaatii yhteispeliä liikkujilta, jotta liikennevirta säilyy tasaisena eivätkä välit pääse kutistumaan. Samalla vältytään turhilta ohituksilta.

– Kuljettajan on syytä tietää ajoneuvossa olevien renkaiden kunto, jotta tietää ennakoida riittävästi keliolosuhteiden vaatimuksia. Ajoneuvon valot on myös syytä tarkistaa pimeän ajan alkaessa, muistuttaa poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Tarkista ajokeli ennakkoon ja harkitse päivällä ajamista

Ajokeli kannattaa tarkistaa etukäteen vaikkapa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta, josta näet samalla kelikamerakuvat ja tiedot tietöistä.

Jos ajot vievät pääkaupunkiseudun kehäteille tai Turku–Helsinki-moottoritielle, voit osallistua keskustelevien ajoneuvojen NordicWay Coop -kokeiluun Android-älypuhelinsovelluksella. Sovellus vastaanottaa reaaliaikaisia ilmoituksia tieliikenteen häiriöistä tietöistä sääolosuhteisiin. Ohjelma myös varoittaa muita liikkujia esimerkiksi onnettomuuksista.

Lähde: Trafi Kuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli