Talvirajoitus

Liikenne Uutinen 31.3.2016

Tänään se alkaa – talvirajoitukset kesätauolle

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan koko Suomessa 2.4.2016 mennessä.

Maanteillä liikennemerkkien vaihto alkaa torstaina 31.3. ja valmista pitäisi olla viikonloppuun mennessä kaikkialla Suomessa. Merkkien vaihtamista voidaan kuitenkin paikallisesti myöhentää, jos keliolosuhteet sen vaativat. Suurin sallittu ajonopeus käy ilmi tiellä olevasta nopeusrajoitusmerkistä.

Pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvästi alempi rajoitus.

Alempiin nopeusrajoituksiin voi vaikuttaa myös tien kunto. Jos päällyste on huonossa kunnossa, niin tielle voidaan asettaa paikallisesti väliaikaisia nopeusrajoituksia.

– Tänäkin vuonna päällystetyt tiet ovat kärsineet talven vaihtelevista ja sateisista keleistä. Tienpäällysteissä on talven jäljiltä paljon halkeamia ja reikiä sekä muita vaurioita, joita on tarpeen varoa, kertoo liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Tilanteen vai rajoituksen mukaan?

Keliolosuhteiden huomioiminen on tärkeää liikenteessä. Huonoissa keliolosuhteissa oikea tilannenopeus voi olla huomattavasti alhaisempi kuin nopeusrajoitusmerkin ilmoittama lukema.

Vaikka keliolosuhteet olisivat mainiot, on autoilijoiden hyvä huomata, että korkeampien nopeuksien myötä myös jarrutusmatkat pitenevät. Peräänajoriskiä voi vähentää tehokkaasti riittävällä turvavälillä.

Kevät tuo myös lisää liikkujia maanteille. Erityisesti pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon. Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista. Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

Lisäksi kevään edetessä hirvieläimet alkavat liikkua aktiivisemmin. Jos havaitset hirven liikenteessä, niin hiljennä vauhtiasi ja valmistaudu tarvittaessa pysähtymään nopeasti. Hirvionnettomuuden riski on suurimmillaan juuri ennen auringonlaskua.

Lähde ja kuva Liikennevirasto

Jaa artikkeli