Talviautoilua

Liikenne Uutinen 28.1.2016

Tarkkana kaistanvaihdossa – Autoliiton videolta vinkit riskien välttämiseen

Vuonna 2014 taajamissa tapahtui noin tuhat kaistanvaihto-onnettomuutta, minkä lisäksi lähes 7000 peräänajoa jarruttavaan tai pysähtyneeseen ajoneuvoon.

Liikennevakuutuskeskuksen tilastojen mukaan taajamissa tapahtui toissa vuonna 990 onnettomuutta kaistanvaihdossa. Tyypillinen kaistanvaihto-onnettomuus johtuu yksinkertaisesti havainnointivirheestä eli kuljettaja ei syystä tai toisesta huomaa viereisellä kaistalla olevaa autoa. Toinen yleinen virhe on se, kun kolmikaistaisella tiellä kaksi autoa vaihtaa yhtä aikaa laitimmaisilta kaistoilta keskikaistalle. Turvallinen kaistanvaihto perustuu rauhallisuuteen, huolelliseen havainnointiin ja siihen, että tekee aikeensa ajoissa selväksi muille tienkäyttäjille.

– Suuntamerkki pitää kytkeä ajoissa päälle, jotta viereisellä kaistalla liikkuvat ehtivät havaita aikeesi. Pelkkä peiliin vilkaisu ei riitä vaan kuljettajan on käännettävä päätä ja katsottava, ettei katveessa ole ketään. Näin saa varmistettua myös sen, ettei kukaan pyrkimässä samaiselle kaistalle yhtä aikaa. Nämä yksinkertaiset, jo kuljettajatutkinnon ajokokeessa testattavat, asiat unohtuvat turhan usein ja johtavat kolareihin ja läheltä piti -tilanteisiin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

– Yhä useammassa uudessa autossa on varusteena niin sanottu katve- tai kaistanvaihtoavustin. Se varoittaa, jos auton rinnalla, katveessa, on jotain. Tuollaisen teknologian yleistyminen vähentää varmasti onnettomuuksia.

Kaistaa vaihdettaessa on erittäin tärkeää havainnoida myös eteenpäin. Useat taajamien peräänajot johtuvatkin siitä, että jono on pysähtynyt kaistalla, jolle on juuri vaihdettu. Toissa vuonna taajamissa tapahtui 6897 peräänajoa jarruttavaan tai pysähtyneeseen ajoneuvoon.

– On turvallisempaa vaihtaa kaistaa jättäytymällä vieressä ajavan auton taakse kuin kiihdyttämällä sen eteen. Maltti säästää niin hermoja kuin peltiäkin, Vesalainen neuvoo.

Autoliiton videolla vinkkejä turvalliseen kaistanvaihtoon:

Lähde ja video: Autoliitto Kuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli