Liikenne | 24.1.2020

Tiedätkö talvirenkaidesi kunnon, vai arvailetko? – useimmilla millit riittävät

Vianorin keräämät tiedot viittaavat siihen, että suomalaiset ajavat ainakin talvikaudella hyväkuntoisilla renkailla.

Jaa artikkeli

Asiakkaidensa renkaiden kuntoa mitannut Vianor kertoo, että tulosten perusteella lähes 90 prosentilla suomalaisista on tänä talvena autossaan hyväkuntoiset talvirenkaat.

Ympäri maata toimiva ketju mittasi digitaalisesti loka-joulukuussa kymmenien tuhansien autojen alle laitetut renkaat, joten päätelmä perustuu riittävän uskottavaan otokseen. Vianor mittaa renkaat SnapSkanilla.

Kaikkiaan rengasmittausten tulokset ovat huojentavaa luettavaa: koko Suomessa mitatuista talvirenkaista 86,3 prosenttia oli hyväkuntoisia, eli niiden urasyvyys oli yli kuusi millimetriä. Renkaista 11,2 prosenttia oli kohtalaisessa kunnossa.

Renkaiden kunnon tarkastaminen silmämääräisesti on helppo, mutta ei välttämättä kovin tarkka tapa. Digitaalisilla mittalaitteilla saatu tulos kertoo tilanteen täsmällisesti.

Rengasliikeketjun mukaan mittauksesta myös saa halutessaan omaan älypuhelimeen selkeän raportin renkaiden kunnosta.

– Renkaiden kunto vaikuttaa paitsi ajajan omaan, myös muiden tieturvallisuuteen. Haluamme edistää turvallista tiellä liikkumista sekä tehdä renkaisiin ja autoiluun liittyvät asiat asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi. Luotettava tieto renkaiden kunnosta tekee ajomatkoista huolettomampia, kertoo vähittäiskaupasta vastaava Vesa Laitinen Vianorilta.

Pääkaupunkiseutu erottuu edukseen

Lain mukaan talvirenkaassa on oltava urasyvyyttä vähintään 3 millimetriä, mutta esimerkiksi sohjokelillä tarvitaan kuitenkin reilusti syvemmät urat. Tästä syystä Vianor kehottaa seuraamaan erityisesti sellaisten renkaiden kuntoa, joissa urasyvyyttä on jäljellä alle viisi millimetriä. Mitatuista renkaista tällaisia oli vain 2,5 prosenttia.

Yllättäen Pohjois-Suomessa oli suhteellisesti eniten renkaita, joiden urasyvyys oli alle 5 millimetriä, eli mitatuista renkaista 3,9 prosenttia. Vertailun vuoksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla yhtä kuluneilla renkailla ajeli vain 1,9 prosenttia.

Rengasliikkeiden lisäksi renkaiden kunnon voi mittauttaa digitaalisesti muutamissa parkkihalleissa esimerkiksi ostosreissun yhteydessä. Lähimmän SnapSkan-pisteen sijainnin voi tarkistaa osoitteesta snapskan.fi.

Lähde: Vianor Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu