Liikenne | Uutinen | 17.10.2019

Traficom: Mopon käsittelykoe ainoastaan turvallisissa olosuhteissa

Käsittelykokeen tarkoitus mopolla on varmistaa mopoilijan osaamistaso tietyissä turvalliseen ajamiseen liittyvissä asioissa. Kokeen tulee olla myös kaikille tasapuolinen, riippumatta suoritusajasta ja -paikasta, muistuttaa Traficom.

Jaa artikkeli

Mopon käsittelykoe mittaa samoja taitoja tasapuolisesti, suorittamisajasta ja -paikasta huolimatta. Kokeen tarkoituksena on varmistaa mopon turvallinen käsittely ja hallinta, huomauttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Käsittelykokeen tehtävät ovat yhtenäinen kokonaisuus, joilla voidaan varmistaa mopoilijan käsittelytaidot. Kaikki korttia halajavat suorittavat saman käsittelykokeen samoin arvosteluperustein. Erillistä talvikäsittelykoetta ei ole olemassa. Traficomin mukaan muokkaaminen keliolosuhteiden mukaan tekisi kokeesta epätasa-arvoisen, eikä se soveltuisi enää tarkoituksenmukaisesti taitojen mittaamiseen kokonaisuutena.

– Keliolosuhteet vaihtelevat huomattavan paljon maan eri puolilla, emmekä haluaisi rajoittaa mopon käsittelykokeiden suorittamista ennalta määritellyin, kalenterista katsotuin aikarajoin. Toivoisimmekin, että sekä liikenneopettajat että kokeiden vastaanottajat analysoisivat tilanteen paikallisesti ja tekisivät päätöksen käsittelykokeen suorittamisesta tai suorittamatta jättämisestä olosuhteet huomioiden, Traficomin yksikönpäällikkö Marko Rajamäki kertoo.

Liikenneopettajat esimerkkinä

Traficom toivoo liikenneopettajien toimivan ratkaisevassa roolissa esimerkin antamisessa alan ammattilaisina. Turvallisen liikennekulttuurin kannalta kokonaisuuden huomioiminen liikenteessä on ensisijaisen tärkeää, kelistä riippumatta.

Joulu-helmikuu välillä suoritetaan ainoastaan noin prosentti kaikista mopon käsittelykokeista, joita suoritetaan yhteensä noin 20 000 vuodessa.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu