Liikenne | Uutinen | 18.11.2019

Traficomin kohupalvelu palaa – lähtökohtana nyt tietosuoja

Viime vuoden puolella henkilötietojen levittämiskohun aiheuttanut, silloisen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajokorttitietopalvelu avataan uudelleen lähipäivinä, kertoo Traficom.

Jaa artikkeli

Viime vuoden syksyllä silloisen Trafin avaama kuljettajatietopalvelu osoittautui puutteelliseksi henkilötietojen suojaamisen osalta. Lopulta palvelu päätettiin sulkea kokonaan toistaiseksi, ja samalla kaikki muutkin Trafin sähköiset palvelut olivat pois käytöstä hetken aikaa.

Nyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti ottavansa lähipäivinä Julkiset kuljettajatiedot -palvelun jälleen käyttöön. Palvelusta saa selville, onko henkilön ajo-oikeus voimassa, mille ajokorttiluokalle ajo-oikeus on myönnetty ja tiedon voimassa olevista ammattipätevyyksistä.

Näin esimerkiksi ajoneuvoa toiselle henkilölle luovutettaessa on mahdollista varmistaa, että henkilön ajo-oikeus riittää kyseisen ajoneuvon kuljettamiseen.

Palvelun käyttö vaatii tunnistautumisen ja se on ilmainen. Tietoja palvelusta voi hakea tarkan etunimen, sukunimen ja syntymäajan perusteella, joiden avulla palvelu antaa ainoastaan ne tiedot, joiden katsotaan olevan liikenneturvallisuuden kannalta tarpeellisia.

Tämä tarkoittaa, että aiemman kohun aiheuttaneet henkilötiedot, syntymäaika ja pahimmassa tapauksessa paljastunut henkilötunnus eivät enää palvelun käyttäjälle näy. Lähtökohtana palvelun uudistamiselle ovat Traficomin mukaan olleet tietosuoja, tietoturva ja yksityisyydensuoja.

Lähde: Traficom Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu