Liikenne | Uutinen | 22.9.2019

Traficomin tilasto kertoo – täällä suomalaiset omistavat eniten autoja

Henkilöautojen tiheys asukasmäärään nähden vaihtelee Suomessa voimakkaasti maakunnittain. Sama koskee myös vaihtoehtoisten polttoaineiden suosiota.

Jaa artikkeli

Suomalaisten omistamien autojen lukumäärä asukasta kohti vaihtelee suuresti maakunnittain. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa kärkisijan henkilöautojen määrässä tuhatta asukasta kohti vei vuoden 2008 tapaan Etelä-Pohjanmaa tuloksella 583.

Vähiten autoja tuhatta asukasta kohden on Uudellamaalla, 425 kappaletta. Uudenmaan henkilöautotiheys on kasvanut kymmenessä vuodessa ainoastaan prosentin verran. Vastakkaisesti eniten autotiheys on kasvanut Lapissa, Kainuussa, Etelä-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla, keskimäärin 12 prosenttia.

Vaihtoehtoiset polttoaineet yleistymässä Uudellamaalla – Kainuussa ei havaittavissa innostusta

Myös vaihtoehtoisten käyttövoimien suosio henkilöautokannassa vaihtelee suuresti maakunnittain. Tässä kategoriassa paalupaikan on ottanut Uusimaa, missä 1,7 prosenttia henkilöautoista toimii vaihtoehtoisilla polttoaineilla.

– Ilmastotavoitteiden kannalta on todella hienoa, että vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien henkilöautojen määrä on kasvanut.  Tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää mm. lisäämällä kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä, vähentämällä liikennesuoritetta, siirtymällä liikennevälineiden käyttövoimissa yhä enemmän vaihtoehtoisiin käyttövoimiin ja tankkaamalla dieselautoon uusiutuvaa dieseliä, Traficomin johtava asiantuntija Outi Ampuja toteaa.

Vähiten vaihtoehtoisen polttoaineen voimin kulkevia henkilöautoja on Kainuussa, missä muulla kuin bensiinillä tai dieselillä toimivien henkilöautojen osuus autokannasta on ainoastaan 0,2 prosenttia.

– Vaihtoehtoisien käyttövoimien lisääntymisen näkökulmasta tärkeää on jakeluinfran kattavuus, joka paranee koko ajan.  Myös uusien täyssähkö- ja kaasuautojen mallivalikoima laajenee – eikä kannata unohtaa virastoltamme haettavaa etanoli- ja kaasuautojen muuntotukea, mikäli haluaa muuntaa käytetyn auton etanolilla tai kaasulla toimivaksi, Ampuja neuvoo.

Isokyröläisillä seitsemän autoa kymmentä asukasta kohden

Kuntatasolla suurin autotiheys väkilukuun suhteutettuna on vuoden 2018 lopussa ollut Isokyrössä, Säkylässä, Pyhärannassa, Miehikkälässä ja Vehmaalla. Vähiten autoja asukasmäärään nähden on luonnollisesti suurimmissa kaupungeissa: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Espoossa ja Oulussa. Isokyrössä tuhatta asukasta kohden autoja oli 718, kun Helsingissä vastaava luku oli 329.

Lähde: Traficom Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu