vakuutusturva

Liikenne Uutinen 30.12.2015

Uudet sähköiset kulkuneuvot saapuvat – Trafi pyytää tarkkaavaisuuteen

Sallittu liikenneväylä riippuu laitteen huippunopeudesta.

Vuodevaihde aloittaa Suomessa uusien sähköisten liikkumisvälineiden aikakauden. Segwayt, sähköiset potkulaudat tai futuristisen näköiset yksipyöräiset kulkuneuvot saapuvat liikenneväylille. Osa kulkineista on täysin äänettömiä, joten liikenteen muiden osapuolten huomioiminen on entistäkin tärkeämpää.

Uudet kulkuneuvot jaetaan kahteen ryhmään. Enimmillään 15 kilometriä tunnissa kulkevat maksimissaan 1 kilowatin tehoiset laitteet sallitaan jalankulkuväylille.

– Näillä laitteilla saa liikkua jalkakäytävällä kävelynopeutta eikä niille ole annettu tarkempia teknisiä vaatimuksia esimerkiksi valojen tai heijastimien suhteen. Muutenkaan laitteiden rakennetta ei ole erikseen määritelty, joten voisi sanoa, että kaikki mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua, Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund tiivistää.

Toisen ryhmän muodostavat isommat ja nopeammat, enimmillään 25 kilometriä tunnissa kulkevat laitteet. Niihin sovelletaan polkupyöräilijöiden liikennesääntöjä, eli laitteiden paikka on pääsääntöisesti pyörätiellä. Kävelyvauhtia liikuttaessa laitteilla saa ajaa myös jalkakäytävällä. Laitteilta vaaditaan etuvaloa ja punaista takaheijastinta.

Kummankaan ryhmän laitteilta ei vaadita liikennevakuutusta. Sähköavusteisen polkupyörän suhteen tilanne on eri. Enintään 250 wattiseen sähköavusteiseen polkupyörään sovelletaan vielä tavallisen polkupyörän vaatimuksia, mutta 250–1 000 wattiset sähköpolkupyörät rinnastetaan mopoihin, joten liikennevakuutus vaaditaan. Rekisteröintiä sähköpolkupyöriltä ei sentään vaadita.

Poliisi painottaa seuraavansa uusia kulkuneuvoja liikenteessä. Erityisesti laitteiden käyttäjiä painotetaan huomioimaan Suomen ajoittain haastavat olosuhteet. Päihteiden alaisena ajaminen on kielletty polkupyöräsäännöstön mukaisesti.

Katso myös Moottorin koeajo E-One -sähköpotkulaudasta!

Lähde: Trafi

Jaa artikkeli