Liikenne Uutinen 28.8.2015

Kuskille lounas ja sähköautolle lataus

Uusi pikalataus otetaan koekäyttöön moottoripyörämuseolla Lahdessa. Alle tunti latausaikaa riittää ja matka voi jatkua.

Teholtaan telakan hitsauslaitetta vastaava latauspiste Lahdessa moottoripyörämuseon seinustalla tankkaa sähköauton samalla kun kuljettaja pitää kahvi- tai lounastauon.

– Esimerkiksi Nissan Leafin lataus lähes tyhjästä täyteen kestää tässä noin puolesta tunnista kolmeen varttiin, arvioi Kemppi Oy:n kehityspäällikkö Petri Korhonen.

Uusi pikalatauspiste on lahtelaisen Kemppi Oy:n konseptimalli huippunopeista DC-latauspisteistä, joiden sähkö tuotetaan osittain uusiutuvilla energialähteillä, kuten aurinkopaneeleilla.

– Erona yleisempiin pikalatauspisteisiin on myös investoinnin hinta. Tavallisista omakotitaloista löytyy sähköliittymä, johon tämä voidaan liittää. Ulostuleva teho on 20 kW, kun yleisesti pikalataus merkitsee 50 kW tehoa, mikä vaatii kotiin lisäinvestointia, Korhonen vertaa.

Latauspisteellä kerätään toistaiseksi kokemuksia ja markkinoiden kehitystä seurataan. Ainakaan toistaiseksi Kemppi Oy ei suunnittele laitteiden laajempaa markkinoille tuontia.

Museo ja cleantech käsi kädessä

Suomen Moottoripyörämuseo Lahdessa on muutenkin näyteikkuna lahtelaiseen ympäristöosaamiseen. Iso joukko alan yrityksiä on yhdessä toteuttanut muun muassa museon kiinteistötekniikan.

– Kiinteistötekniikassa eri osa-alueiden saumaton yhteispeli vaatii toimittajien tiivistä yhteistyötä, jotta kokonaisuus vastaa sille asetettuja tavoitteita. Näin myös tapahtui. Nyt kierrätys sekä vihreät arvot näkyvät ja tuntuvat kaikessa sokkelista kattoon, kiittää museoisäntä Riku Routo.

Teksti ja kuvat Eila Parviainen

Jaa artikkeli