Liikenne Uutinen 9.4.2015

Uutta tiepalvelukalustoa Hollannista

Autoliiton tiepalvelun keltaisissa väreissä ajava hinausautokalusto täydentyy uusilla Iveco Daily -autoilla.

Vuosaaren sataman kautta maahan saapuu kevään ja kesän aikana kaikkiaan kymmenkunta uutta hinausautoa. Niistä useimmat rakennetaan hiljattain päivitetyn Iveco Daily -alustan päälle. Autojen varustelusta vastaa De Groot Techniek BV Hollannista, jonka pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltu Nordic Edition -hinausautovarustelu on Autoliiton tiepalveluverkoston hinausautoyrittäjien käsialaa.

Käytännössä varustelu tarkoittaa perusmalleja parempaa ruostesuojausta, kovalle kulutukselle altistuvien osien galvanointia ja tukijalka-, lava-, valo- ja vinssiratkaisujen muokkausta. Autojen teippaukset ovat jatkossa heijastavia. Ratkaisu parantaa hinausauton näkyvyyttä pimeällä ja parantaa osaltaan liikenneturvallisuutta. Myös työturvallisuus kohenee.

– Kokonaisuus on täysin uusi ja varustelun hinta-laatusuhde on linjassa, auton suunnittelussa aktiivisesti mukana ollut Joni Sipilä Hinausautokeskuksesta kertoo.

Valmistaja on aiempiin yhteistyökumppaneihin verrattuna pieni, mutta dynaaminen.

– Muutosten ja varustelun toteutus on ollut erittäin sujuvaa, Ruuskanen Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tommi Ruuskanen arvioi.

Varustelukumppanina De Groot on suomalaisille uusi. Yhteistyö virisi sosiaalisen median avulla.

Tarkan harkinnan tulos

Yhteisten perusratkaisujen lisäksi autoihin tehdään yksilöllisiä varusteluratkaisuja tulevien tehtävien vaatimusten ja käyttäjien mieltymysten mukaisesti. Lopputulos on aina kompromissi, mutta kaikki ratkaisut silti aina tarkasti mietittyjä.

Teknisesti kompaktin kokoiset hinausautot ovat kuin järeämmät virkaveljensäkin, mutta niiden mittakaava on hieman pienempi. Mataluus mahdollistaa avustustehtävät esimerkiksi ahtaissa pysäköintihalleissa. Kapeudesta on hyötyä kaupunkiolosuhteissa.

Takapään ilmajousitus mahdollistaa lastauskulman hienosäädön avustettavaa ajoneuvoa kyytiin otettaessa. Jousitusratkaisu parantaa auton käyttömukavuutta myös kuljettajan kannalta.

Käyttövalmiina maahan

Muokkaustyöt tehdään teippauksia myöten Hollannissa, sillä tavoitteena on, että Suomeen saapuessaan autot ovat tarkastusta ja rekisteröintiä vaille valmiita työkäyttöön.

– Kaikki uudet autot täyttävät myös Euro 6 -päästövaatimukset, Autoliiton Turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala muistuttaa.

Kulutus on laskenut

Päästöjen rinnalla polttoaineenkulutus on laskenut selvästi edelliseen Daily-sukupolveen verrattuna. Reilun 500 kilometrin siirtoajossa kulutus pysytteli alhaisimmillaan 11 litran tuntumassa sadalla ajokilometrillä.

Keväisestä Hollannista saapuva tuore hinausautokalusto törmää Vuosaaressa takatalveen. Vaikka molemmat autot on hankittu Suomesta, saapuvat ne maahan ensimmäistä kertaa.

Ivecon kanssa toteutetun järjestelyn ansiosta tehdas toimittaa autot suoraan varusteltavaksi Hollantiin: tehdaskarhean ja valmiin hinausauton valmistumisvälistä jää pois kaksi tarpeetonta merimatkaa.

www.facebook.com/autoliitonhinauspalvelu

Jaa artikkeli