Liikenne Uutinen 11.6.2014

Valitse oma liikenteen palvelupakettisi

Liikenteestä on tulossa kännykkäliittymien kaltainen palvelu.

Liikenteestä on tulossa kännykkäliittymien kaltainen palvelu, josta poimitaan itselle tarpeellinen määrä liikkumis- ja kuljetuspalveluja pakettihinnalla. Näin visioi liikenneministeriö jo kymmenen vuoden päähän ulottuvaa tulevaisuutta.

– Liikenne muuttuu tulevaisuudessa isoksi palvelukokonaisuudeksi, josta käyttäjät valitsevat tarvitsemansa liikkumis- ja kuljetuspalvelut yhden käyttöliittymän kautta, näkee liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Painopistettä on jo pitkää yritetty kääntää pois pelkästä infrastruktuurin rakentamisesta älyliikenteen mittavaan hyödyntämiseen. Liikennejärjestelmän tehokkuus ja toimintavarmuus edellyttävät kuitenkin myös toimivaa alustaa; tieverkkoa, raiteita ja ilmateitä.

– Tieverkon koko korjausvelkaa ei kannata kattaa. On tehtävä entistä enemmän valintoja ja priorisointeja siitä, mitkä väylät pidetään riittävän hyvässä kunnossa ja mitkä ovat niin vähäliikenteisiä, että niiden tasoa voidaan laskea, Virkkunen sanoo.

– Kunnossapidon lisäksi ruuhkien hallintaa voidaan kehittää merkittävästi lisäämällä kuluttajien saatavilla olevia älyliikenteen palveluja, muistuttaa yksikön päällikkö Risto Murto liikenneministeriöstä.

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkusen arvion mukaan liikenteen kuluttajat käyttävät älykkäitä palveluja laajasti jo vuonna 2020.

 

Jaa artikkeli