Veneet_2022_Timo_Turkula

Liikenne Uutinen 18.2.2023

Vene 23: septityhjennysasemat kartalla palkittiin Vuoden Veneilytekona

Laajaa veneilijäjoukkoa palveleva Septit.net -sivusto on Vuoden Veneilyteko 2022.

Vuoden Veneilyteko -palkinto myönnettiin Septit.net -verkkosivustolle, joka näyttää kaikki Suomen septityhjennysasemat. Veneilytoimittajat ry:n valinta julkistettiin venemessuilla Helsingissä.

Septit.net -sivuston tavoitteena on helpottaa veneiden septisäiliöiden tyhjennystä. Karttapalvelusta löytyy 303 tyhjennysaseman sijaintitiedot. Veneilijät voivat raportoida käyttämänsä tyhjennysaseman kunnon ja siten auttaa muita veneilijöitä löytämään helposti lähimmän toimivan aseman.

Septit.net -sivusto avautui marraskuussa 2021. Sen ensimmäinen veneilykausi oli kesä 2022. Koska sivuston toiminta perustuu veneilijöiden aktiiviseen vuorovaikutukseen, sen koko hyöty ei ole vielä puhjennut kukkaan. Palkitsemisen perusteena Venetoimittajat näkevät ennen kaikkea sivuston potentiaalin sen tullessa veneilijöille tutummaksi.

Septit.net -sivuston voima on sen selkeän yksinkertaisessa toteutuksessa. Mobiililaitteessa avautuva kartta näyttää septiasemien sijainnit. Veneilijät voivat septiasemalla käydessään kommentoida laitteiden toimintaa ja kuntoa. Veneilijät voivat myös raportoida äskettäin avatuista uusista septityhjennysasemista, joista ei ole vielä tietoa. Septit.net -sivuston ansiosta tieto on heti veneilijöiden ja asemia ylläpitävien tahojen saatavilla.

Palvelee laajaa käyttäjäkuntaa

Paitsi veneilijöiden yleensä ja erityisesti matkaveneilijöiden arkea, Septit.net palvelee kaikkia vesistöjen käyttäjiä ja asukkaita. Sivuston ansiosta veneilijöiden pyrkimys jätehuoltonsa ympäristöystävällisyyteen helpottuu entisestään.

Tällaista palvelua on kaivattu jo pitkään, totesi palkintoraati. On erityisen suuren kiitoksen arvoista, että se on toteutettu vapaaehtoisvoimin silloin, kun suuremmat organisaatiot eivät ole löytäneet asiaan resursseja.

Septit.net -sivuston pääkehittäjä Matti Lattu tarttui toimeen havaittuaan omassa matkaveneilyssään tarvetta palvelulle. Toteutuksessa hän pystyi hyödyntämään IT-alan osaamistaan ja sai tukea asemien paikantamiseen Pidä Saaristo Siistinä ry:ltä.

Viisi karttapohjaa

Palvelussa on käytettävissä viisi erilaista karttapohjaa. Ne ovat OpenStreetMap, Merikartta, Merikartta S57, Maastokartta ja Ortoilmakuva, jotka ovat saatavissa avoimen datan pohjalta.

Veneilytoimittajat ry toivoo Septit.net -sivustolle julkisuutta, jotta se tulisi mahdollisimman hyvin veneilijöiden tietoon. Palvelun toimivuus ja hyödyllisyys kasvavat suoraan sen mukaan, kuinka monet veneilijät sitä aktiivisesti hyödyntävät.

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on vuonna 1991 perustettu veneilystä ja merenkulusta kirjoittavien journalistien ja kuvajournalistien yhdistys. Yhdistykseen kuuluu noin sata veneilystä ja ammattimerenkulusta raportoivaa journalistia ja kuvaajaa eri puolilta Suomea.

Jaa artikkeli