Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 10.8.2023

Viesti mennyt perille? Tutkimuksen mukaan osa autoilijoista ajaa varovaisemmin koulujen aloituksen aikaan

Koulut alkavat, minkä vuoksi liikenteessä on taas paljon nuoria jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Koulut alkavat koko Suomessa tällä viikolla. Koulujen alkamisen vuoksi liikenteessä on taas paljon nuoria ja pieniä jalankulkijoita sekä pyöräilijöitä. Koulujen alku vaatii autoilijoilta erityistä tarkkuutta.

Vahinkokorjaamo Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan suurin osa autoilijoista ajaa varovaisemmin koulujen aloituksen aikaan. Eniten varovaista ajoa painottavat yli 55-vuotiaat.

Autoklinikan teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että useimmat suomalaisautoilijat ottavat koululaiset huomioon autolla ajaessaan. Noin 44 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoo ajavansa autolla huomattavasti varovaisemmin koulujen aloituksen aikaan. Kaksi viidestä eli 40 prosenttia vastaajista taas vastaa ajavansa vain hieman varovaisemmin. Vastaajista 16 prosenttia myöntää, etteivät he aja tavallista varovaisemmin koulujen aloituksen aikaan.

Ikä ja kokemus tuovat varovaisuutta

Autoklinikan tekemän tutkimus myös paljastaa, että ikä ja kokemus tuovat ratin taakse varovaisuutta. Esimerkiksi tutkimukseen osallistuneista 25–54-vuotiaissa hieman varovaisemmin ajavien osuus on suurempi kuin huomattavasti varovaisemmin ajavien. Kaikkein huolellisimpia tutkimuksen mukaan ovat 55–64-vuotiaat autoilijat, joista yli puolet eli 55 prosenttia ajaa koulujen aloituksen aikaan huomattavasti varovaisemmin. Tutkimukseen osallistuneista 55–64-vuotiaista autoilijoista vain reilut 6 prosenttia ei aja lainkaan varovaisemmin koulujen aloituksen aikaan.

– Oma lapsenlapseni aloittaa juuri ensimmäisellä luokalla, joten aihe on minulle ajankohtainen ja huomaankin tarkkailevani jalankulkijoita nyt erityisen tarkasti. Tarkkaavaisuus syysliikenteessä on kuitenkin tärkeää meille jokaiselle, sillä pienimmät koulumatkalaiset usein vielä harjoittelevat liikenteessä liikkumista ja voivat näin tehdä yllättäviä ratkaisuja, kuten äkkikäännöksiä tai juoksupyrähdyksiä, Autoklinikan asiakaspalvelupäällikkö Helena Ruuska muistuttaa.

– Luonnollisesti on myös tärkeää olla huolellinen ja tarkkaavainen liikenteessä ympäri vuoden ja jokaisella ajomatkalla. Toivonkin tutkimuksessa kielteisesti vastanneiden ajatelleen, että koska he ovat aina äärimmäisen varovaisia, koulujen aloitus ei muuta liikennekäyttäytymistä ratkaisevasti, Ruuska jatkaa.

Lähde: Autoklinikka

Jaa artikkeli