nopeusrajoitus

Liikenne Uutinen 30.9.2019

Viro kokeilee uutta tapaa suitsia ylinopeuksia – sakon voi vaihtaa jäähyyn

Ihmiset ovat kokeneet Virossa sakon vain laskuksi, jonka seuraamukset katoavat sen maksettua. Nyt paikallinen poliisi tähtää ajatustavan muuttamiseen tarjoamalla mahdollisuuden sivuuttaa sakkomaksun tien sivussa odottamalla.

Viron poliisi kokeili uutta tekniikkaa ylinopeusrangaistuksissa edellisviikon torstai-aamuna Tallinnan ja Raplan välisellä tiellä, kertoo Viron yleisradio ERR.

Korkeintaan 20 km/h ylinopeutta ajaneille tarjotaan sakon maksamiselle vaihtoehtona odottaa tien sivussa olevalla pysäköintialueella 45 minuuttia. 21–40 km/h ylinopeutta ajaneiden odotusaika on 60 minuuttia ja tätä enempää nopeusrajoituksen ylittäneille ei odotusmahdollisuutta tarjota. Uudenlainen kokeilu on kerännyt huomiota jo kansainvälisesti, muun muassa yhdysvaltalaisen Jalopnikin verkkosivuilla.

Taukomahdollisuutta tarjotaan ainoastaan kuljettajille, jotka eivät ole saaneet ennestään liikennerikkeitä.

– Tämä on osa liikenteen innovaatioprojektia, jonka tarkoituksena on löytää uusia, tehokkaita keinoja tieturvallisuuden parantamiseksi, Viron Poliisi- ja Rajavartiolaitoksen tiedottaja Elari Kasemets kertoo.

­– Tutkimme kuinka ylinopeutta ajavat kokevat sakkojen ja menetetyn ajan vaikutukset. Tienkäyttäjien haastatteluista tiedämme joidenkin kokevan keskustelun poliisin kanssa ja tilanteeseen puuttumiseen käytetyn ajan tehokkaammaksi kuin sakot, Kasemets jatkaa.

Esemetsin mukaan kolmen tunnin kokeilussa ylinopeudesta kärähti 19 ihmistä, joista 17:lla ei ollut aiempia rikkeitä. Heistä 10 valitsi aikarangaistuksen sakon sijaan, selviää Ilta-Sanomien artikkelissa.

Seuraavan kahden viikon aikana poliisit testaavat uutta tekniikkaa vähintään yhden kerran.

Kasemets kertoo toiminnassa kerättävän tietoa ylinopeuksien syistä, joiden vaikutuksia analysoidaan tehokkaampien ratkaisujen löytämiseksi. Hän myös painottaa, että tarkoituksena on muuttaa ihmisten liikennekäyttäytymistä, ei rankaista heitä rankaisemisen ilosta.

Vuonna 2018 Virossa kuoli tieliikenneonnettomuuksissa 67 henkilöä ja 1 824 loukkaantui. Määrät ovat huomattavasti suurempia kuin edellisvuonna.

Lähde: ERR News, Ilta-Sanomat Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu