Liikenne 22.1.2014

Tielle jättää tekninen vika

Istun hinausauton kyydissä Helsingin Itäväylällä matkalla kohti Puotilaa. Hinausautokeskuksen hinuria ajava Jukka Lalli on hakemassa hinurin kyytiin kotipihaan hyytynyttä Toyota Corollaa, joka ei suostu heräämään eloon.

Päivä on puolessa ja olen kulkenut hinausmiehen matkassa aamuyhdeksästä.

Jukka Lalli yrittää vielä ennen Corollan lavetille vinssaamista käynnistystä, mutta autovanhus pitää päänsä.

Keikka on aamupäivän neljäs. Olemme aiemmin käyneet antamassa apuvirtaa Volkswagen Golfille, josta oli omistajan lomareissun aikana purkautunut akku. Nyt hinattava Corolla on kolmas, joka tarvitsee hinausapua. Kahta aiemman lavetille joutunutta autoakin vaivasi tekninen vika: sihteerin Peugeot-pikkuauton sähköt temppuilivat ja talonmiehen Opel-pakettiauton vaihteet eivät suostuneet kytkeytymään päälle.

Autoliiton tilastojen mukaan 40 prosenttia autolla kuljettujen matkojen keskeytymisistä aiheutuu moottorin teknisestä viasta.

AL-turva auttaa myös kotipihassa

Vakuutusyhtiö ei korvaa Corollan hinausta korjaamolle, sillä autojen kaskovakuutuksiin kuuluvat hinausvakuutukset korvaavat matkan keskeytymisen. Kotipihaan tyssännyt matka ei ole keskeytynyt, kun se ei ole alkanutkaan.

Autoliiton AL-turva auttaa myös kotipihassa. Mikäli autoa ei saada pihassa toimintakuntoon, korvaa AL-turvajäsenyys hinauksen korjaamolle.

Taajama-alueella auton hinaus maksaa keskimäärin 150 euroa, mutta maaseudulta lähimmälle korjaamolle hinaaminen saattaa maksaa satoja euroja tai enemmänkin.

 Apuvirtakin maksaa

Hieman alle 20 prosenttia ulkopuolisen avun tarpeesta johtuu auton akun purkautumisesta.

Apuvirta maksaa hinausautoliikkeen tarjoamana noin sata euroa, ellei naapuri ja käynnistyskaapelit satu olemaan käsillä. Sekään ei välttämättä auta, sillä kaikista uusista autoista ei saa antaa apuvirtaa.

Renkaanvaihtokin hoituu

Hieman yli 10 prosenttia matkan keskeytymisistä aiheutuu rengasrikosta. Renkaan vaihtaminen valtatien poskessa auton omalla tunkilla on usein ikävää ja vaarallistakin puuhaa, etenkin pimeällä.

AL-turvajäsenelle rengas tullaan vaihtamaan veloituksetta. Tarvittaessa rengasrikon kärsinyt auto hinataan rengasliikkeeseen.

Väärästä polttoaineesta, sen loppumisesta tai jäätymisestä johtuva matkan keskeytyminen on syynä viidessä prosentissa Autoliiton hinausautojen avustustapauksissa.

Yleisimmät syyt, jotka jättävät tielle

  • 40 % Moottorihäiriö
  • 19 % Auton purkautunut akku
  • 11 % Rengasrikko
  • 5 % Polttoaineongelmat – väärän polttoaineen tankkaus, polttoaineen loppuminen tai jäätyminen
  • 4 % Moottorin ylikuumeneminen
  • 4 % Vaihteisto / kytkinviat
  • 4 % Auton alustan viat
  • 4 % Auton jarruviat
  • 3 % Auton avaimet / lukot
  • 3 % Liikennevahinko

Teksti ja kuvat: Santeri Petrell

Jaa artikkeli