Saab96_Tokio_7_2023_MJ

Matkailu Päivän kuva Ulkomaanmatkailu 13.7.2023

Päivän kuva: Tokiosta löytyi Sininen käärme, eli tuttavallisemmin Saab 96

Todennäköisyys on hauska veijari, joka osaa yllättää myönteisesti.

Mikähän olisi todennäköisyys sille, että elämänsä ensimmäistä kertaa Japanin 14 miljoonan asukkaan pääkaupungissa Tokiossa matkaileva suomalainen yhyttää Harajukun kaupunginosassa innokkaan saabistin rakkaansa luona?

Varsin pieni, mutta niin vain kävi.

Takeharu Nara on juuri lähdössä autokatokselta ja vuosimallin 1967 Saab 96:n luota, kun äkkään kiinnostavan autokaunottaren. Omistaja on ujon oloinen ja varsin yllättynyt, mutta suostuu mielellään kertomaan autostaan.

Hän hankki harrasteautonsa kolmisenkymmentä vuotta sitten, ollessaan 28-vuotias. Auton muodot saivat miehen lumoihinsa, mutta kyllä hän tietää autonsa kyvytkin. Kyytiä tarjoaa nelitahtinen 1,5-litrainen moottori, jossa on tehoa 65 hevosvoimaa.

– Kesäkuukausina ajaminen on haastavaa, sillä autossa ei omalle aikakaudelleen tyypillisesti ole ilmanvaihtoa, mutta ei se haittaa, Nara pohtii.

Saab96_Tokio_7_2023_MJ

Saabisti kertoo oma-aloitteisesti ihailevansa etenkin nykyisinä kansainvälisesti levottomina aikoina yhtä suomalaista suurmiestä, joka on marsalkka C. G. E. Mannerheim. Hän muun muassa tietää Mannerheimin nuorempana eli vuosina 1906–08 tekemän tieteellis-sotilaallisen tutkimusmatkan ratsastaen 14 000 kilometriä Aasian halki Kiinaan.

Miehen silmät kirkastuvat, kun kerron tavanneeni Simo Lampisen, joka ajoi aikoinaan menestyksekkäästi rallia Saab 96:lla. Hän tietää nimeltä Lampisen jälkeisetkin suomalaiset ralliässät Kankkusesta Mäkiseen ja Vatasesta Rovanperiin.

Kurkistan auton sisälle. Ohjauspyörä on oikealla. Istuinten verhoilut ovat moitteettomassa kunnossa ja auto muutoinkin nätisti ja alkuperäistä kunnioittaen entisöity. Keulan alla lattialla on hieman vuotoa, mutta niin ikäautoissa tuppaa usein ja ajoittain olemaan.

Saab96_Tokio_7_2023_MJ

Saabin matkamittarissa on jo yli 200 000 kilometriä. Omistaja kertoo ajavansa silmäterällään varsin usein, noin 10 000 kilometriä vuodessa ja olevansa yksi noin parista sadasta Saab-harrastajasta Japanissa. Tämän valikoituneen harrastajajoukon autojen ikkunassa on sinivalkoinen (sic!) tarra, jossa lukee Saab owners club of Japan. Yhdistys on perustettu vuonna 1982 Tokiossa, mutta toimintaa on eri puolilla maata.

Mies on nimennyt autonsa, kuinkas muutoinkaan. Saab tuntee nimen Sininen käärme.

Jaa artikkeli