15.5.2024

Pääkirjoitus: Autolomalla tieto palkitsee

Pahimmillaan huoleton ja paikallisista säännöistä piittaamaton autoilu voi johtaa jopa ajoneuvon takavarikointiin.

Tiemaksut, ympäristövyöhykkeet ja loman jälkeen postiluukusta saapuva sakko ovat omiaan tekemään autolomasta työlään ja kiristämään hermoja. Rentoon lomaan ei riitä, että mukana on tarpeellinen määrä asiapapereita ja matkalla mahdollisesti tarvittavat lääkkeet. Rentoon lomaan ei myöskään riitä, että lähdetään kotoa sellaisena kuin ollaan. Monissa Euroopan maissa on säädöksiä, jotka poikkeavat suomalaisista ja jos näistä ei ole matkalle lähtiessä tietoinen, voi loma saada ikävän sivujuonteen.

Esimerkiksi kojelautakamerat yleistyvät reippaaseen tahtiin, mutta jos se unohtuu lomamatkalla paikalleen, voi seurauksena olla tuntuva sakko, sillä kaikissa maissa tällaisen kameran käyttö ei ole sallittua. Sama koskee myös navigaattoreita, joissa on kameravalvonnasta varoittava ominaisuus.

Yhtä helposti yllätyksiä voi aiheuttaa myös puuttuva ensiapulaukku, heijastinliivi tai sammutin – nekin kun ovat joissakin maissa auton pakollisia varusteita. Esimerkiksi Itävallassa ensiapulaukku on pakollinen myös moottoripyörille. Kaikkien moottoriajoneuvojen on maksettava tiemaksuja lähes kaikilla Itävallan moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä. Joillakin tieosuuksilla on vielä lisäksi erikoismaksuja. Jos ajoneuvossa ei ole liimattua tai sähköistä tarraa maksuista, voi viranomainen periä paikan päällä käteisellä niin sanotun hyvitysmaksun, jonka suuruus henkilöautoille on 120 euroa.

Suomalaisittain on totuttu 0,5 promillen alkoholirajaan autoillessa, mutta monissa Euroopan maissa raja on matalampi. Nollaraja tulee vastaan muutamissa maissa, mutta vielä yleisempää on se, että tuoreen, alle kaksi tai kolme vuotta vanhan ajokortin haltijoille on muita kuljettajia alhaisempi promilleraja. Pikkuasioita, jotka kaikki on helppo huomioida, kunhan vaan muistaa ottaa asioista selvää ennen matkaa.

Ympäristövyöhykkeet ja niitä koskevat liikennerajoitukset yleistyvät ja laajenevat nopeasti eri maissa. Niitä koskevien ohjeiden ja määräysten selvittäminen alueelle saavuttaessa voi olla vaikeaa, mutta etukäteen valmistautumalla matkan voi suunnitella niin, että ajoneuvoon mahdollisesti kohdistuvat rajoitukset eivät pilaa lomaa edes näillä alueilla.

Pahimmillaan huoleton ja paikallisista säännöistä piittaamaton autoilu voi johtaa jopa ajoneuvon takavarikointiin esimerkiksi Tanskassa. Tietämättömyys on huono puolustus, eikä sen varaan kannata luottaa autolomaa.

Autoliitto on ollut automatkailijan apuna koko olemassaolonsa ajan ja yksi automatkailun peruskivistä on Autoillen Euroopassa -teos. Juuri päivitetyssä teoksessa on mukana erittäin laaja kattaus sääntöjä ja määräyksiä peräti 26 Euroopan maasta. Tiedot on kirjoitettu selkeään ja yhdenmukaiseen muotoon, joten asioiden tarkistaminen on helppoa jopa matkan aikana, maasta toiseen siirryttäessä. Kaikkein suurimman hyödyn teoksesta saa kuitenkin, kun sen ottaa käyttöön jo matkan suunnitteluvaiheessa kotona. Tieto ja varautuminen pohjustavat onnistuneen lomamatkan.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat