25.11.2022

Sähköpyörän koeajo: Helkama FE12 – Silkkaa hauskuutta talvikelissä

Talvi on läskipyörän parasta aikaa, se tuli todistettua jälleen kerran. Helkama FE12 -sähköfatbike on parhaimmillaan silloin kun lumi on maassa. Hyvää: vakaa ajettavuus, hyvä ajoasento, hyvät komponentit. Huonoa: pitkä runko.

Helkama FE12 on tänä syksynä myyntiin tullut päivitetty versio Helkama FE11-sähköfatbikestä. Tälle kaudelle pyörään päivittyi muutamat osat ja kuten mallimerkintäkin kertoo, pyörässä on nyt 12-lehtinen takapakka verrattuna FE11-mallin. FE12-mallin peräti 51-hampainen suurin takaratas antaa pyörälle kivan ryömintävaihteen.

Sekä FE11- että FE12-malleja on saatavilla niin jäykällä kuin jousitetullakin keulalla ja koeajossamme ollut FE12 on varustettu joustokeulalla. Joustokeulan tehtävää Helkamassa hoitaa järeä ja hyväksi fatbike-maailmassa totuttu Manitou Mastodon Comp 100 millimetrin joustolla.

Helkamalle täytyy heti alkuun antaa myös hatun nosto edellä luetelluista erinomaisista osavalinnoista, mutta myös sen takavaihtajaksi valitusta Shimanon XT-sarjan vaihtajasta.

Hyvät osat näkyvät tietysti myös hinnassa, Helkama FE12-pyörän suositushinta on 4 799 euroa. Tähän rahaan fatbiken täytyy olla myös jo joustokeulalla varustettu. Manitoun tarjoama sadan millin jousto riittää hyvin fatbikessä ja luonnollisesti sen renkaat ja niiden suuri ilmatilavuus tuo lisää joustoa. Helkama on varustettu Schwalben Jumbo Jim -renkailla, jotka ovat myös parasta mitä tarjolla on.

Schwalben renkaat on kiedottu Helkamassa Sun Ringlé Mulefüt 80 -vanteiden ympärille, jotka on kevennetty kevennysreikien avulla ja hyvä niin, sillä tällä tavoin pyörän paino on myös saatu pidettyä kohtuullisena, Helkama FE12 painaa 25,5 kiloa. Ei siis aivan valtavasti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkä akseliväli

Helkamaa on saatavilla kahdella eri runkokoolla. Helkaman isompi runkokoko eli 20-tuumainen pyörä menee kokotaulukon mukaan 175–195-senttiselle kuskille, pienempi runkokoko eli 17-tuumainen 160–180-senttiselle polkijalle.

Koeajossa ollut isompi runko tuntui hieman isohkolta 179-senttisen kuljettajan käsittelyssä. Ajoasento olisi pienemmässä runkokoossa hieman supumpi ja toisaalta pyörän käsiteltävyys myös helpottuisi hieman pienemmässä koossa.

Isomman 20-tuumaisen pyörän akseliväli on kuitenkin melko pitkä, peräti 1247 millimetriä – se on useita senttejä pidempi kuin esimerkiksi aiemmin koeajetun Rock Machine Avalancen akseliväli. Rock Machinen Avalance -mallissa 19-tuumaisenkin pyörän akseliväli on pienempi kuin Helkama FE12 -mallin pienemmän 17-tuumaisen runkokoon akseliväli.

Pitkä akseliväli tuo lisää vakautta ja rauhallisuutta monessakin paikassa ja pidempi akseliväli onkin nykypäivän suuntaus maastopyörissä, mutta liian pitkä akseliväli ei saa olla suhteessa kuljettajaan, koska silloin pyörän käsiteltävyys kärsii. Lisäksi fatbiken käsiteltävyys ei muutenkaan ole aivan sitä luokkaa, mitä tavallisen maastopyörän käsiteltävyys on. Helkaman runkogeometria sopiikin erinomaisesti pitkälle kuljettajalle, vaikka pyörä hieman kärsii pitkästä akselivälistä ketteryyden näkökulmasta. Silloin kun kuskin koko osuu kahden koon väliin, oikean runkokoon valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Vaikka Helkama aavistuksen kankea pitkän runkonsa ansiosta, se on sen vuoksi myös vakaa ajettava silloin kun pitää mennä suoraan. Pienen jännä-vivahteen laskeutumisissa antaa sen aavistuksen jyrkkä ohjainkulma. Jyrkkä ohjainkulma voi tuoda tasamaa-ajossa myös hieman epävakautta ja rauhattomuutta, mutta sellaista ei Helkamassa juurikaan esiinny.

Tuttu Shimanon sähköjärjestelmä

Testipyörässä oli Shimano MT-410 -jarrut, jotka ovat luotettavaa ja toimivaa, turvallista Shimanoa ja niiden pysäytysvoima riittää erinomaisesti, vaikka kysymyksessä on vain 2-mäntäinen versio. Pyörää on myytävänä kahdella eri jarrukokoonpanolla, joidenkin tietojen mukaan pyörää olisi myös Clarksin M2 -jarruilla ja 180-millisillä levyillä. Tämä on tilanne tällä hetkellä, pyörien komponentit saattavat vaihdella sen mukaan mitä osia on milloinkin saatavilla ja komponenttivariaatiot saattavat vaihdella esimerkiksi juuri jarrujen kohdalla.

Kaikki Helkaman sähköpyörät valmistetaan ja kasataan Hangossa Shimanon sähkötekniikan ympärille. Akkuna pyörään on valittu 630 wattitunnin versio, joka on hyvä asia, koska fatbike myös syö akkua korkeamman vierinvastuksensa vuoksi enemmän. Lisäksi sitä ajetaan monesti myös talvella ja toimintasäteen takaamiseksi iso akku ei ole pahitteeksi.

Shimanon sähkömoottorista ja sen ohjattavuudesta ei ole tälläkään kertaa pahaa sanottavaa, Shimanon EP8-sähkömoottori toimii erinomaisesti ja tarjoaa 85 newtonmetriä järeää vääntöä. Moottorin tarjoamia tehokäyriä voi myös säätää haluamakseen Shimanon E-Tube -sovelluksen kautta.

Raskas ja kulmikas sähköpyöräkin muuttuu sähkömoottorin myötä melkoiseksi lumitykiksi ja sillä on hauska pöllyttää pehmeää juuri satanutta lunta. Sähköavusteisella fatbikellä ja testipyörä-Helkamalla talvella ajaminen on juuri silkkaa hauskuutta.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuvat: Jari Saarentaus

Helkama FE12 12v

Hinta: 4 799 euroa
Paino: noin 25,5 kg
Runko: Alumiini
Rungon koko: 17”, 20”
Etuhaarukka: Manitou Mastodon Comp 100mm
Ohjaustanko: Alumiini 35/780
Jarrut: Hydraulinen levyjarru Shimano MT-410 2-mäntäinen (voi olla myös Clarks M2 -jarruilla)
Vaihteisto: Shimano RD-M8100 SGS XT 12-V Shadow+
Vaihdevipu: Shimano SLX SL-M7100
Kampisarja: Samox e-Fat 170mm
Ketju: Sunrace
Istuin: Selle Royal Vivo
Istuinkannatin: Sorata Pro 30.9 125/420
Rengaskoko: 26” x 4,80
Vanteet: Sun Ringlé Mulefüt 80
Renkaat: Schwalbe Jumbo Jim
Sähkömoottori: Shimano DU-EP8, 250W, 36V, 85 Nm
Sähkömoottorin ohjain: Shimano SC-EM800
Akku: Shimano BT-E8036, 630 Wh
Akun latausaika: 100 prosenttiin noin 10,2 tuntia.
Takuu: Rungolla viisi vuotta. Joustohaarukalla ja muilla osilla on kaksi vuotta.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat