Käytetyt erikoisuudet: Kaustisille eksynyt Lontoon-taksi Austin FX4

Kuva Nettiauto, Benjamin Helander

Black Cabeja on Lontoossa pitkälle yli 50 000 kappaletta, Kaustisilla todennäköisesti vain yksi. Tämä vuosimallin 1991 edustaja olisi tosin Lontoossakin jo nyt erikoisuus.

Täällä Suomessa ja suurimmassa osassa muistakin maailman maista taksit ovat ihan tavallisia henkilöautoja, joihin pistetään taksamittarit ynnä muut laitteet kojelaudalle sekä erilaiset tunnukset, kuten taksikupu ulkopuolelle.

Joissain maissa taksiautoiksi ovat sen sijaan vakiintuneet sellaisiksi varta vasten suunnitellut automallit, joissa on huomioitu taksikäytön tarpeita sekä yleensä että mahdollisesti tietyn kaupungin näkökulmasta.

Yksi tällaisista maista on Iso-Britannia ja erityisesti sen pääkaupunki Lontoo, jonka katukuvaan niin kutsutut mustat taksit kuuluvat täysin erottamattomana osana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähes 40 vuotta FX4:ää

Lontoon taksien tunnettu olomuoto vakiintui toisen maailmansodan jälkeen, mutta varsinainen muotovalio oli vuonna 1958 esitelty Austin FX4. Tämä taksiauto on yksinkertaisesti niin tunnistettava, että sen erottaa Lontoon mustaksi taksiksi jo kaukaa sellainenkin henkilö, jota eivät autot kiinnosta lainkaan, ja joka sanoo kaikkien autojen näyttävän hänelle samalta.

Maailmankuulun FX4:n esitteli lontoolaisille vuonna 1958 Austin, joka myös valmisti autoa ensimmäisten 24 vuoden ajan, ensin osana BMC:tä ja myöhemmin British Leylandia. Vuonna 1982 FX4:n valmistus siirtyi pois tunnetulta autonvalmistajalta, kun sen otti vastuulleen Carbodies, joka itse asiassa oli jo alusta lähtien ollut keskeinen osa auton tuotantoketjua. Yhtiö tunnettiin sittemmin huomattavasti paremmin uudella nimellään London Taxis International eli LTI.

LTI valmisti FX4:ää aina vuoteen 1997 asti eli tuotantokaari venyi peräti 39-vuotiseksi. Tuotannon loppuvaiheessa auton kehityspotentiaali oli loppuun käytetty, ja Lontoon (sekä muidenkin Ison-Britannian kaupunkien) kaduille oli tuotettu reilut 75 000 FX4:ää.

Tässä vaiheessa auto oli kiistaton designsymboli ja yksi Lontoon kaupungin tunnuspiirteistä muiden muassa puhelinkoppien, kaksikerrosbussien ja Big Benin ohella. Tämän vuoksi LTI:n tuottamalla FX4:n seuraajalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin olla mahdollisimman samanlainen.

FX4:ää seurasi TX-sarja eli TX1, TXII ja TX4, joita valmistettiin Englannissa yhteensä 20 vuoden ajan, aina vuoteen 2017 asti. Ne muistuttivat ulkonäöltään hyvin paljon FX4:ää, niissä oli dieselmoottori, erittäin pieni kääntöympyrä sekä tilava, välipleksillä kuljettajasta erotettu matkustamo.

Kaikki mustat taksit eivät ole suinkaan enää mustia. Kuvan auto edustaa viimeistä dieselsukupolvea, TX4:ää.

TX-sarja kirjaimellisesti täytti Lontoon kadut parinkymmenen vuoden aikana. Niissä oli kuitenkin yksi ongelma, jota mustien taksien seuraava sukupolvi, kiinalaisen Geelyn omistaman LEVC:in eli London Electric Vehicle Companyn suunnittelema ja valmistama LEVC TX, pyrkii ratkomaan.

Lontoossa on aina ollut merkittävänä haasteena ilmanlaatu, ja LEVC TX onkin ensimmäisenä Lontoon taksisukupolvena sähköistetty. Dieselkäyttöisten edeltäjiensä sijaan uusin sukupolvi on sarjalataushybridi, jossa sähkömoottori pyörittää aina pyöriä. Sähkömoottori saa virtansa 31-kilowattituntiselta akulta, ja mikäli virta pääsee loppumaan, apuun käynnistyy Volvon 1,5-litrainen bensiinimoottori.

Myös sähköistetyn LEVC TX:n suunnittelun yhtenä lähtökohtana oli kaikkien edeltäjien tavoin mahdollisimman pieni kääntöympyrä. Sanotaan, että auton pyörien kääntymisessä on käytetty miniminä Lontoon Savoy-hotellin liikenneympyrää.

LEVC TX:ssä on lisäksi muun muassa pyörätuoliluiska, mutta navigaattoria tässäkään sukupolvessa ei ainakaan pitäisi olla, Lontoon taksinkuljettajat kun tunnetusti osaavat kaupungin kaikki kymmenet tuhannet kadut - jo "High Street" -alkuisia kadunnimiä on yli sata.

Lontoon takseja pyörittävät yksityisyrittäjät, joista jo yli puolet ovat vaihtaneet oman työkalunsa sähköistettyyn LEVC TX:ään. Loppuvähemmistö koostuu siis edellisestä TX-sarjasta, joten FX4:n voi Lontoossakin hyvällä omallatunnolla laskea jo käytetyksi erikoisuudeksi.

Austin FX4D vm. 1991

Tämä keskipohjalaisen Kaustisen todennäköisesti ainoa Lontoon-taksi löytyy Nettiauton valikoimista.

Kuten vuosimallista 1991 voi päätellä, tämä FX4 edustaa jo pitkän tuotantokaaren loppupäätä. Parhaiten tämän huomaa auton kojelaudasta, joka olisi hyvin erinäköinen, jos auton vuosimalli olisi vaikkapa 30 vuotta varhaisempi. Tällä FX4:llä on ajettu 247 788 kilometriä, eikä se ole museorekisterissä.

Myynti-ilmoituksen mukaan auto on kuitenkin täysin ajokuntoinen, mistä lisätiedot-osiossa annetaan suurin tunnustus auton 2,7-litraiselle dieselmoottorille, jonka on valmistanut Nissan. Autossa on automaattivaihteet ja 86 hevosvoimaa tehoa.

Taksiyrittäjälle 34 vuotta vanha FX4 ei ehkä olisi paras vaihtoehto, vaan kyllä tämä erikoisuus ansaitsee päästä erikoistehtäviin. Kuten myynti-ilmoituksessakin kuvataan, autolle paras käyttötarkoitus olisi esimerkiksi hää- tai polttariautona tai vaikkapa yrityksen mainosvetonaulana.

Lähteet: Nettiauto, LEVC, London Evening Standard

Austin Seven Box Saloon huutokauppa

Huutokauppahelmet – kansanautoilun alkulähde Austin 7

100. Nimi muutettu: Kurkistus vuosisadan taakse, Baby Austiniin ja kaikkien BMW-autojen äitiin

Nimi muutettu: 60-vuotias britti-ikoni BMC ADO16 – tai millä nimellä sitä haluammekaan kutsua

Austin A90 Atlantic

Austin A90 Atlantic – Ei tullut Amerikan valloittajaa, tulikin ”WRC”

Austin 1800

Möhkö-Mini – Austin 1800

Käytetyt erikoisuudet: Fisker Ocean One numero 67

Käytetyt erikoisuudet: Finlanders-yhtyeen keikkabussi

Käytetyt erikoisuudet: laulaja Olli Lindholmille joskus kuulunut Volvo C70 Coupé

Käytetyt erikoisuudet: VR:n erikoinen härpäke – Valmet VB-10 -laituritraktori

Käytetyt erikoisuudet: maailman ensimmäinen moderni massatuotettu sähköauto Mitsubishi i-MiEV

Käytetyt erikoisuudet: EMW 327 siltä ajalta, kun BMW oli tahtomattaan itäsaksalainen autonvalmistaja

Käytetyt erikoisuudet: International Loadstar – palju entisen paloauton katolla

Käytetyt erikoisuudet: 3-ovinen Mercedes-Benz 300 GE, jota kauneusleikkaus on koittanut nuorentaa 22 vuodella

Käytetyt erikoisuudet: jotain kautta Suomeen eksynyt edellispolven Fiat 500e

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat