Ajoneuvot Pyöräily Uutinen 18.8.2023

3D-tulostettu sähköpyörä? – Saksalaiset sen jo tekivät!

Saksalaisyritys Urwahn on alkanut valmistaa takanapamoottorilla olevia sähköpyöriä 3D-tulostettuna. Mallistossa on kolme eri pyörää.

Polkupyörä 3D-tulostettuna? Saksalainen Urwahn on valmistanut 3D-tulostettuja sähköpolkupyöriä jo jonkun aikaa.

Saksalainen Urwahn on perustettu jo kymmenen vuotta sitten. Urwahnin toimitusjohtaja ja perustaja Sebastian Meinecke valmisti aluksi pyöriä jo yksittäiskappaleittain 10 vuotta sitten.

Myöhemmin mukaan astui teräksen 3D-tulostus ja nykyään Urwahn valmistaa pyörän rungot nimenomaan 3D-tulostamalla.

Urwahnin Softride-runko on erikoinen, jopa epätavallinen, pyörässä ei ole lainkaan varsinaista keskiöstä satulaan ulottuvaa satulaputkea. Lopputuloksena on Urwahnin mukaan erittäin mukava, mutta samalla kestävä pyörä ajaa.

Kolme eri mallia

Mallistossa Urwahnilla on tällä hetkellä kolme pyörämallia. Urban-malli kaupunkiin, maantiepyörä sekä grave-malli, kaikkien rungot ovat 3D-tulostettuja.

Pyörät käyttävät Mahlen sähkömoottoreita, jotka ovat takanapamoottoreita. Sähkömoottori tarjoaa 40 newtonmetrin väännön. Koska sähkömoottorin vääntö on matala, tällöin ei tarvita järeää akkukaan ja esimerkiksi Urban-mallin paino on saatu jäämään 14 kiloon, vaikka pyörässä on metallirunko. Gravel-malli painaa 14,5 kiloa ja maantie-versio 13,4 kiloa. Urwahl ilmoittaa pyörien toimintamatkaksi noin 100 kilometriä sähköavusteisena.

Myös sähköpyörien hinnat menevät samassa järjestyksessä, Urban-malli maksaa alkaen noin 4 800 euroa, gravel sähköversiona noin 6 000 euroa ja maantiepyörä noin 8 000 euroa. Urwahnin pyörä on mahdollista ostaa myös luomuversiona, jolloin hinta on edullisempi. Tällöin takanapamoottorin tilalle vaihdetaan tavallinen takanapa ilman sähkömoottoria ja akku jätetään pois.

Pyöriin on saatavilla myös integroidut etu- ja takavalot ja esimerkiksi gravel-malliin on mahdollista ottaa toisen saksalaisen pyörävalmistaja Laufin Lauf Grit -etuhaarukka, jonka jousitusmatka on 30 millimetriä.

Urban-malli on saatavilla myös hihnavetoisena. Urwahnin verkkokaupan konfiguraattorissa pyörää voi räätälöidä hyvinkin paljon esimerkiksi värin ja muiden komponenttien osalta.

Teksti Manu Tuppurainen Kuvat Urwahn

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat