MP16

Ajoneuvot Moottoripyöränäyttely Uutinen 5.2.2016

Älä tuhoa kuuloa – hiljaista moottoripyöräkypärää ei ole

On vain meluisia ja vielä meluisempia kypäriä. Moottoripyöräillessä tulisi aina käyttää korvatulppia.

Monet kypärävalmistajat markkinoivat omia tuotteitaan alhaisilla desibelilukemilla. Markkinoiden hiljaisimpienkin kypärien melutaso on niin korkea, että niiden melu aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä kuulovaurion. Mitä suurempi desibelilukema, sitä lyhyemmässä ajassa kuulovaurio syntyy.

Tulppa vaikuttaa tasapainoon

Edullisin tapa suojata kuulo on käyttää kertakäyttöisiä korvatulppia. Ne laskevat kyllä äänitasoa riittävästi, jopa liikaakin jolloin ”tuntuma” ajamiseen katoaa. Osalle käyttäjistä liian tiivis korvatulppa vaikuttaa myös tasapainoaistiin, mikä hankaloittaa moottoripyörän hallintaa.

Siksi moottoripyöräilijöille suositellaan tulppia, joissa on ääntä vaimentava suodatinelementti joka päästää tietyn taajuuden ääniä läpi ja suojaa haitalliselta melulta. Suodatinyksiköitä on saatavilla myös erilaisella vaimennustasolla, jolloin voidaan paremmin huomioida käyttötarkoitus ja esimerkiksi kypärän meluisuus.

Korvatulppa

Yksilöllinen tulppa mittojen mukaan

Mikäli tulppia käytetään pitkiä aikoja, kannattaa harkita yksilöllisiä tulppia jotka muotoillaan käyttäjän korvakäytävästä valettujen silikonimuottien mukaan. Korvatulppien hintahaarukka on laaja, kertakäyttöisten tulppien alle euron hinnasta aina yksilöllisesti valmistettujen tulppien 200-300 euron hintaan. Sekään ei välttämättä ole kallis hinta kuulon säilymisestä.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat