Ajoneuvot Autonäyttely Uutinen 14.4.2017

American Car Show – Tältä näytti ACS 40 vuotta sitten

American Car Show -näyttelyn päähallin keskelle on rakennettu ”jääkiekkokaukalo”, jonka sisään on kelpuutettu vain 40 vuotta sitten Tikkurilan jäähallin ensimmäisessä American Car Show´ssa mukana olleita näyttelyautoja.

40-vuotisjuhlanäyttelyn teemaan sopii hyvin, että muistellaan miltä näytti kaikkien aikojen ensimmäinen American Car Show. Tikkurilan jäähallin kaukaloon 40 vuotta sitten mahtui vain kourallinen näyttelyautoja. Siitä huolimatta tapahtuma houkutteli paikalle 14 000 kävijää. Mitä jos yrittäisi löytää vuoden 2017 näyttelyyn mahdollisimman monta näyttelyautoa tuosta Tikkurilan ensimmäisestä näyttelystä…

American Car Show 1978 Mustang 2017

Ford Mustang Grande vuodelta 1971. Kolmeviisykkönen moottori, C6 automaattilaatikko ja 9” lukkoperä. Auto on maalattu mukaellen Simo Riikosen 80-luvulla maalaamaa vastaavanlaista Mustangia.

– Pidin ideaa aluksi mahdottomana. Eihän niitä enää löydy tai ole edes olemassa. Mutta kun niitä alettiin etsiä, niin lopulta melkein kaikki ensimmäisen näyttelyn autot löytyivät jostakin, hämmästelee FHRA:n toimitusjohtaja Leo Laurell.
Osa autoista on edelleen näyttelykunnossa, osassa puolestaan näkyy ajan patina enemmän tai vähemmän. Laurellin mukaan salapoliisin työtä helpotti osaltaan se, että 1970-luvulla autojen rakentelu oli erilaista kuin ennen.
– Jos joku rakensi silloin oikein onnistuneen ja hienon auton, niin sehän kiersi monta vuotta näyttelystä toiseen.

Esimerkiksi Pekka Leinon Dodge Polara nähtiin näyttelyissä ja lähes kaikkien suomalaisten autolehtien sivuilla. Jopa useampaan kertaan. ACS:n syntymävuodelta on tuttu myös Poliisin TM-25 -rekisteritunnuksella varustettu Dodge Aspen ”Police Special”, jonka Tekniikan Maailma lahjoitti 25-vuotisjuhlansa kunniaksi poliisille näkyvään liikennevalvontaan. Moni näyttelyvieras on varmasti nähnyt kyseisen auton suorittamassa liikennevalvontaa, osa on jopa saattanut istua sen takapenkillä. Tämä Dodge Aspen on itseoikeutetusti mukana ”jääkiekkokaukalossa”.

American Car Show 1978 ACS 2017

Tekniikan Maailma -lehden poliisille lahjoittama Dodge Aspen Police Special.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

American Car Show, Tuning Car Show, MC Heaven & Motorsport 2017.

14.–16.4.2016 Helsingin Messukeskuksessa.

Avoinna: pe-su kello 10–18.

Sisäänpääsy: Aikuiset (16+) 28 €/päivä, 7–15-vuotiaat 18 €/päivä, kokoaikaranneke 38 €, lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat