Ferrari 296 GTB

Ajoneuvot Uutinen 13.1.2023

Autoalan kurjimus ei näy kalliiden autojen myynnissä – Ferrarilla ja Porschella ennätysvuosi!

Autoala on kärvistellyt viimeiset pari vuotta kovassa kurjimuksessa komponenttipulan vuoksi, mutta kalliiden autojen toimitukset eivät ole niinkään siitä kärsineet.

Koko autoala on kärsinyt viimeiset pari vuotta komponenttipulasta ja toimitusongelmista. Tilauskanta ovat tällä hetkellä suuri ja ensirekisteröintien suhteen vuosi 2022 oli Suomessa ennätyksellisen huono.

– Komponenttipula ei ole vaikuttanut Ferrareiden myyntiin eikä toimituksiin millään tavalla, Ferrareita maahantuovan Luxury Collectionin Esa Schroderus sanoo.

Vuoden 2022 ensirekisteröintitilastot kertovat, että Ferrarilla menee Suomessa hyvin. Kun Ferrari-merkkisten autojen ensirekisteröinnit Suomessa ovat olleet vielä vuonna 2020 muutamissa yksittäiskappaleissa, vuonna 2021 Ferrareita rekisteröitiin Suomessa 14 kappaletta ja vuonna 2022 vain pari vähemmän, 12 kappaletta.

Rekisteröintitilastot vain osa totuutta

Autojen ensirekisteröintitilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta siitä, kuinka paljon Ferrareita Suomessa myydään. Ferrareita myydään rekisteröintitilastoihin nähden Suomessa moninkertainen määrä.

Ferrari on sellainen automerkki, että kun suomalainen ostaja sen Suomesta ostaa, hän ei välttämättä rekisteröi sitä Suomeen vaan auto päätyy rekisteriin Suomen rajojen ulkopuolelle – tai auto ei välttämättä päädy rekisteriin lainkaan, sillä auto saatetaan ostaa myös rekisteröimättömänä autokokoelmaan.

– Ferrarilla on tavattoman hyvä keräilyarvo tällä hetkellä. Meillä on asiakkaita, joilla voi olla Suomesta ostettuja Ferrareita ympäri maailmaa – yksi Suomessa, toinen Ferrari esimerkiksi Italiassa, Ranskassa tai Espanjassa ja kolmas vaikka Yhdysvalloissa, Schroderus sanoo.

Ferrari_Roma

Vaikka Ferrareita ensirekisteröitiin Suomessa viime vuonna kaksi vähemmän kuin vuonna 2021, Ferrareiden myynnin ja luovutusten suhteen vuosi 2022 oli Schroderuksen mukaan maahantuonnissa ennätysvuosi. Vuonna 2021 uusia Ferrareita luovutettiin asiakkaille 50 kappaletta ja vuonna 2022 peräti 61 kappaletta.

– Kaikki autot, mitä saatiin, käytännössä myytiin. Portofinon vuoden 2022 kiintiö myytiin loppuun, Roma myytiin loppuun, 296 GTB myytiin loppuun, Schroderus sanoo.

Schroderus sanookin, että Ferrarin laaja ja kiinnostava mallisto on vauhdittanut myyntiä viime vuosina. Ferrarin viimeisimpiä lanseerauksia ovat olleet muun muassa SF90-mallit, Ferrari Roma, 296-mallit sekä viimeisimpänä nelipaikkainen SUV-malli Purosangue.

– Ferrarin hybridimallit kiinnostavat valtavasti. Tilaussopimuksia allekirjoitimme vuonna 2021 62 kappaletta ja vuonna 2022 95 kappaletta. Meillä on tällä hetkellä ennätysmäärä, peräti 156 Ferraria tilausputkessa, Schroderus paljastaa.

Schroderus myös uskoo, että seuraavistakin vuosista tulee Ferrarin kohdalla ennätysvuosia. Ferrarilla on luvassa vuoden 2023 aikana myös uusien mallien lanseerauksia.

Sähköauto Porsche Taycan kiinnosti

Samanlainen kasvava käyrä kuin Ferrarillakin näkyy myös esimerkiksi Porsche 911 -urheiluauton kohdalla. Porschen ylpeyttä, 911-urheiluautomallia ensirekisteröitiin vuonna 2022 samaa tahtia kuin edellisinäkin vuosina. Vuonna 2020 Suomessa päätyi kilpiin yhteensä 16 Porsche 911-mallia, vuonna 2021 kaikkiaan 12 kappaletta ja viime vuonna yhteensä 14 kappaletta.

Sähköautoboomi näkyi myös Porschen rekisteröinneissä. Porsche Taycan -malli tuli myyntiin vuonna 2020, jolloin niitä ensirekisteröitiin Suomessa 102 kappaletta. Vuonna 2021 Taycan-malleja päätyi kilpiin 128 kappaletta ja viime vuonna peräti 191 kappaletta.

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S 2021 koeajo

Taycanin kohdalla nousujohteiseen ensirekisteröintien määrään on vaikuttanut myös se, että autosta on tullut vuosina 2021 ja 2022 myyntiin farmariperäiset Cross Turismo- ja Sport Turismo-mallit.

Lähes 400 Porschea asiakkaille

Maailmanlaajuisesti Porsche pystyi toimittamaan Taycan-malleja asiakkailleen vuonna 2022 kaikkiaan 34 801 kappaletta, joka on 16 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Porsche kertoo tiedotteessaan, että toimitusvaikeudet ja komponenttipula vaikuttivat erityisesti Taycan-automallien toimituksiin.

Kaiken kaikkiaan Porschella oli Suomessa vuonna 2022 kasvun vuosi. Asiakkailleen Porsche toimitti Suomessa vuonna 2022 yhteensä 386 autoa, joka on 15,9 prosenttia suurempi kuin vuonna 2021.

Sähköautoista Porsche Taycan, joka oli Porschelle myyntimenestys, on yksi kalleimmista saatavilla olevista sähköautomalleista.

Teksti Manu Tuppurainen Lähde Traficom, Porsche

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat