Ajoneuvot Uutinen 18.1.2023

Autoja kierrätettiin viime vuonna selvästi huippuvuosia vähemmän

Vuosi 2021 oli huippuvuosi autokierrätyksen suhteen. Viime vuonna autokierrätys väheni selvästi.

Vuosi 2021 oli huippuvuosi autojen kierrätyksessä. Huippuvuotta 2021 auttoivat kuitenkin kierrätysmetalien korkeat hinnat sekä valtion tarjoama autojen romutuspalkkio romutettavasta autosta.

Tämä tarkoittaa, että vuonna 2022 henkilöautoja kierrätettiin 22,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Vuosi 2022 oli kuitenkin paras ei-romutuspalkkiovuosi autojen kierrättämisen mittaushistoriassa.

Vuonna 2022 kierrätykseen päätyi kaikkiaan 75 103 henkilöautoa. Romutustodistus kirjoitettiin kaikkiaan 83 760 ajoneuvolle, kun vastaavat määrät vuonna 2021 olivat 97 068 kierrätettyä henkilöautoa ja 106 388 romutustodistusta.

Metallin markkinahinta on merkittävä tekijä kierrätyksen aktivoitumisessa, todetaan Suomen Autokierrätys Oy:stä. Kun keväällä 2022 metallien hinta pomppasi hetkeksi erityisen korkealle, samaan aikaan toukokuussa henkilöautoja päätyi kierrätykseen yhteensä 9 840 yksilöä, mikä on kaikkien aikojen toukokuun ennätys. Lisäksi kierrätyksestä tiedottaminen on keskeinen keino saada autot asianmukaiseen loppukäsittelyyn.

Kierrättämättä jättämisellä merkittävät vaikutukset

– Vain viralliset Suomen Autokierrätyksen vastaanottopaikat ovat luvanvaraisia toimijoita, joiden kautta kierrätys hoidetaan laillisesti, Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Juha Kenraali muistuttaa.

Autojen jääminen kierrätysjärjestelmän ulkopuolelle on merkittävää niin taloudellisesta näkökulmasta, kuin ympäristönkin näkökulmasta. Loppuvuodesta 2022 ilmestyneessä autojen kierrätyksen tilaa selvittäneessä Sitran raportissa todetaan taloudellisten menetysten olevan vuosittain noin 138–182 miljoonaa euroa alan liikevaihdosta laskettuna.

– Ympäristöä kuormittava kustannus tulee vielä tähän päälle. Viranomaisyhteistyö on äärimmäisen tärkeää harmaiden reittien kitkemiseksi. Tätä varten on tarkasteltava jatkuvasti valvontaa, kehitettävä lainsäädäntöä ja tuotava vastuullisuus myös kuluttajalle selkeästi tiedoksi, Juha Kenraali sanoo.

Kenraalin mukaan automaahantuojille on tärkeää, että tuottajavastuu hoidetaan täsmällisesti, eikä siitä tingitä. Tuottajavastuun toteutuminen edellyttää, että myös olosuhteet velvoitteen hoitamiseksi on järjestetty mahdollisimman hyvin.

Lähde: Suomen Autokierrätys Oy

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat