Suomalaisten mielestä ilmastointi on tärkein lisävaruste

Ajoneuvot Uutinen 25.7.2022

Kamux selvitti auton tärkeimmät varusteet – mukavuudenhalu kasvussa

Kamux selvitti auton tärkeimmiksi koetut varusteet – suomalaisille ykkösasia on mukavuuden varmistaminen kesähelteillä ilmastointilaiteen avulla.

Vaihtoautokaupan jättiläinen, Kamux on selvittänyt, mitkä ovat autoilijoiden mielestä auton tärkeimmiksi koetut varusteet.

Yli tuhannen kyselyyn vastanneen mukaan ilmastointi koetaan selkeästi tärkeimmäksi auton varusteeksi.

Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksesta käy ilmi, että yhdeksälle vastaajalle kymmenestä on ensisijaisen tärkeää, ettei autossa tarvitse hikoilla kesähelteillä. Tutkimuksen mukaan seuraavaksi halutuimpia lisävarusteita ovat vakionopeudensäädin ja automaattivaihteisto. Automaattivaihteiston suosio on ollut suurimmassa kasvussa edellisvuoteen verrattuna.

Automaattivaihteiston suosio kasvaa

Vaikka vakionopeudensäätimen suosio on laskenut edellisvuodesta, se säilytti silti paikkansa toiseksi tärkeimpänä lisävarusteena. Suosio edellisvuodesta laski kuudella prosenttiyksiköllä. Automaattivaihteiston suosio sen sijaan nousi viisi prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Tutkimuksen mukaan automaattivaihteistoa seuraavaan autoonsa toivoo 44 prosenttiq vastauksesta. Toinen selkeä nousija on avaimeton järjestelmä, jonka suosio on vuodessa noussut 9 prosentista 13:een.

– Tämän kesän helteet eivät ole vaikuttaneet tutkimustuloksiin, sillä tutkimus tehtiin jo vuoden alussa. Ilmastointi on vuodesta toiseen vertailun kärkipaikalla, mikä kertoo siitä, että viileä auto on enemmistölle suuri helpotus kesäisin. Toimivan ilmastoinnin suoma mukavuus on tietysti se isoin asia, mutta samalla paranee havainnointikyky ja sen myötä ajosuoritus yleisemminkin. Jokaisella kuljettajalla on varmasti kokemusta siitä, kuinka hermot kiristyvät, jos autossa on sietämättömän kuuma”, sanoo Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu.

–Uudemmissa autoissa on lähes aina vakiona automaattinen ilmastointi, joka mahdollistaa lämmön säätämisen oman mielen mukaiseksi. Tällöin huomio säilyy ajamisessa eikä jatkuvassa ilmastoinnin säätämisessä, Koivu jatkaa.

Mukavuudenhalu autoillessa kasvaa

Koivun mukaan tutkimustuloksissa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ihmisten mukavuudenhalu on kasvanut. Vahvimmassa nousussa kyselyn mukaan varusteista ovat juuri mukavuusvarusteet, kuten automaattivaihteisto, avaimeton järjestelmä ja lämmitettävän ohjauspyörä. Toinen selittävä tekijä on vuodenajat, jotka Suomessa poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Koko Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimustuloksen voit lukea tästä.

– Automaattivaihteiston ja avaimettoman järjestelmän kohdalla avainsana on helppous. Selkeästi yhä useampi suomalaiskuljettaja kaipaa autoilulta vaivattomuutta ja sujuvuutta, oli kyse sitten auton käynnistämisestä tai sen ohjaamisesta liikenteessä. Lämmitettävän ohjauspyörän kasvaneen suosion taustalla on sama logiikka kuin ilmastoinnissa, käännetysti toki. Kesän kuumimmat jaksot ovat pahimmillaan tosi tukalia ja talvella taas voi olla todella kylmä. Aivan kuten ilmastointi tuo ajomukavuutta kesällä, lämpiävä ratti tekee eetvarttia kohmeisille sormille talvella, Koivu sanoo.

Kamuxin Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 13.–17.1.2022. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat joko yksin tai yhdessä perheenjäsenen kanssa talouden autohankinnoista. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1041 vastaajaa.

Lähde: Kamux

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat