Ajoneuvot Uutinen 9.12.2015

Autonomisesti ajava ranskalainen liikenteessä – 3 000 kilometrin testikierros ilman kolhuja

PSA-yhtymä on suorittanut autonomiseen ajamiseen liittyviä testejä tavanomaisen liikenteen seassa Ranskassa ja Espanjassa.

PSA Peugeot Citröen esitteli Intelligent Transport System kongressissa lokakuussa autonomisesti ajavan auton prototyypin, joka ajettiin kokouspaikalle 580 km täysin itsenäisesti. Marraskuussa samalla autolla ajettiin 3000 km European Road Trip Pariisista Madridiin ja takaisin.

PSA-yhtymälle myönnettiin heinäkuussa 2015 ensimmäisenä autonvalmistajana Ranskassa luvat itseohjautuvan eli autonomiseen testiajoon normaalin joukossa tavanomaisen liikenteen ajoväylillä. Lupa on saatu testeihin myös naapurimaan eli Espanjan tieverkolla.

Prototyyppi ajoi Pariisista PSA:n Espanjassa Vigossa sijaitsevan tehtaan kautta Madridiin. Sieltä matka jatkui Ranskan Perpignanin, Marseillen ja Lyonin kautta Pariisiin kaupungin ytimessä sijaitsevaan Citroënin ja Peugeotin yhteiseen Velizyn tuotekehityskeskukseen.

983b1a89c4f2686f_org

Automaattisesti tavallisen liikenteen joukossa

Prototyyppi kulki koko 3000 km kierroksen automaattisesti, ilman että kuljettaja puuttui auton kulkuun. Auto sääsi nopeuden automaattisesti nopeusrajoitukset, muun liikenteen ja infrastruktuurin huomioiden. Hitaamman liikenteen ohittaminen sujui myös autonomisesti ilman kuljettajan toimia.

PSA-yhtymä on neljän viimeksi kuluneen kuukauden aikana suorittanut neljän prototyypin avulla jo yli 10 000 kilometrin verran testejä tavanomaisen liikenteen seassa Ranskassa. Ensi vuonna PSA:lla tulee olemaan yhteensä 15 itsenäiseen liikkumiseen normaalin liikenteen seassa kykenevää Citroën- ja Peugeot-autoa testikäytössä Ranskassa ja Espanjassa.

Itseohjautuvan auton järjestelmät saavat tietoa ajoreitistä ja muusta liikenteestä erilaisten kameroiden, GPS:n, antureiden ja tutkien kautta.

”Tulevaisuus on täällä jo tänään”

Madridissa vieraillut Citroën Grand C4 Picasso sai lämpimän vastaanoton Espanjan virkaatekevältä pääministeriltä.

– Enää ei ole tarvetta pohtia tulevaisuutta, koska se on jo täällä. Ennen kuin huomaammekaan tämän tyyppinen auto on osa normaalia liikennettä huomisen teillä, totesi Soraya Sáenz de Santamaria tutustuessaan prototyyppiautoon.

Lähde ja kuvat: Peugeot ja Citroën

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat