Bosch älykäs kaasupoljin

Ajoneuvot Uutinen 27.1.2016

Boschin älykäs kaasupoljin opastaa ja varoittaa

Koputteleva poljin on autolle yksi keino lisää kommunikoida kuljettajalle.

Elektronisten järjestelmien tullessa enemmän ja enemmän osaksi ajamista on erääksi ongelmaksi muodostunut kuljettajalle annettava palaute järjestelmien aikomuksista. Piippaukset, varoitusvalot ja värähtelevä ohjauspyörä ovat jo yleistyneitä keinoja. Nyt autojärjestelmien alihankkijana kunnostautunut Bosch aikoo esitellä aktiivisen kaasupolkimen, joka pystyy muuntamaan jäykkyyttään ja koputtelemaan kuljettajan jalkapohjaa.

Käyttökohteiksi Bosch visioi keksinnölleen niin turvallisuuden kuin taloudellisuuden. Älypoljin saattaisi värinällään varoittaa esimerkiksi liian kovasta nopeudesta mutkaa lähestyttäessä. Myös ruuhkat ja liikennehäiriöt voisivat olla mahdollisia varoituksen kohteita, mikäli navigaattori ja poljin keskustelevat keskenään. Yhdistettynä liikennemerkkejä lukevaan kameraan poljin voisi huomauttaa, mikäli kuljettaja ylittää nopeusrajoituksen.

Jos aktiivista kaasupoljinta hyödynnetään taloudellisuutta ajatellen, lupailee Bosch jopa 7% säästöjä kulutuksessa ja päästöissä. Ajatuksena on vihjata kuljettajalle taloudellisimmasta hetkestä vaihteen vaihtamiseksi. Erityisen hyvältä yhtiön visioissa kuulostaa kuitenkin skenaario, jossa aktiivinen kaasupoljin toimisi ikään kuin kynnyksenä hybridikuljettajille, kertoen milloin polttomoottori on käynnistymässä. Tällöin kuljettaja voisi vaikuttaa paremmin omalla ajotyylillään käytettävään voimanlähteeseen.

Ratkaisu ilmestynee autoihin lähivuosina kuljettajaa niin ravistamaan, mutta lopulliset käyttötavat ovat viime kädessä autonvalmistajien valittavissa.

Lähde ja kuva: Bosch

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat