Ajoneuvot Uutinen 29.8.2022

Dieselautoilija suosii yhä edelleen autokaupoilla diesel- tai bensiiniautoja

Autoliike J. Rinta-Joupin tilastoselvityksessä tutkittiin ketjun viimeisen vuoden aikana tehtyjä vaihtoautokauppoja.

Tilastoselvitys kertoo, että huolimatta sähköautojen suuresta suosiosta, suurin osa dieselautoilijoista vaihtaa nykyisen autonsa edelleen käytettyyn diesel- tai bensa-autoon. Dieselautoilijoista peräti 80 prosenttia vaihtaa nykyisen autonsa dieselillä tai bensalla kulkevaan käytettyyn autoon. Vain reilusti alle viideosa hankkii dieselauton tilalle hybridin tai sähköauton.

Tilastojen mukaan sähköautoilijat pidättäytyvät myös valitsemassaan käyttövoimassa, sillä heistä noin 60 prosenttia vaihtaa täyssähköön tai hybridiautoon.

Toimitusjohtaja Juha Rinta-Jouppi muistuttaa, että kuluttajien ostopäätöksiin vaikuttavat hybridi- ja täyssähköautojen korkeahkot myyntihinnat. Osa ostajista katsoo ainoastaan hintalappua, eikä välttämättä ota huomioon arjen käyttökustannuksia.

– Yhä useampi ostaa sähkö- tai hybridiauton, mutta toisaalta vaihtoautokauppamarkkinasta diesel ja bensa muodostavat edelleen neljä viidesosaa. Kaikille ei uudemman käyttövoiman auto välttämättä sovi, huomioiden käyttötarpeet ja ajetut, pitkät etäisyydet.

Toisaalta yhä edelleen moni ostaja katsoo ainoastaan hybridi- ja täyssähköautojen korkeahkoja pyyntihintoja, eikä laske mukaan omia, todellisia käyttökustannuksiaan. Samalla täytyy todeta, että kaikilla ei yksinkertaisesti ole resursseja hankkia näin arvokasta autoa. Näin ollen edullisemman hintapisteen bensa- tai dieselauto on selkeä ratkaisu käytettyä autoa hankkiessa, Rinta-Jouppi toteaa.

Hybridiautot jakavat mielipiteitä

Mielenkiintoista oli, että selvityksen antamien lukujen mukaan vain hieman yli puolet hybridiautoilijoista hankkii nykyisen autonsa tilalle sähkö- tai hybridiauton. Alle puolet vaihtavat hybridiautonsa bensa- tai dieselautoon.

– Hybridiauto on kahden eri käyttövoiman risteytys. Osa autoilijoista saattaa vielä kartoittaa todellisia käyttötarpeitaan hybridin hankkiessaan. Myöhemmin hybridiä ajettaessa huomataan, että ehkä sähköä ja latausominaisuutta ei tarvitsekaan. Voi myös olla, että sähkö käyttövoimana ei vain yksinkertaisesti sovi itselle, huomioiden esimerkiksi mahdollisten latauspaikkojen puutteen oman reitin varrella. Jotkut saattavat taasen pistää merkille, että sähköllä pärjäisi omaan arkikäyttöön nähden vallan hyvin ja vaihtavat hybridin täyssähköön, kertoo Rinta-Jouppi.

Lähde ja kuvat: J. Rinta-Jouppi

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat