24.4.2019

Helsingin poliisilaitos palkitsi kuukauden työntekijän – torkkuminen työvuoron aikana ei ole ongelma

Ratsupoliisi

Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijä edustaa perinteikkään ratsupoliisin kokeneinta kaartia.

Torkkumisen työajalla voisi kuvitella johtavan moneen muuhun toimenpiteeseen kuin palkitsemiseen, mutta Helsingin poliisilaitos on toista maata. Työkaverit äänestivät voittoon torkuistaan tunnetun Portselawin.

Kuukauden työntekijän riveistään valinnut poliisilaitos kehuu tämän 20-vuotiaan poliisihevosen lehmänhermoja ja stressaamattomuutta tuoreessa Facebook-julkaisussaan. Palkittu on pääkaupungissa palveluksessa olevista hevosista kokenein.

Kuva: Helsingin Poliisilaitos

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ratsailla vain Helsingissä

Helsingin ratsupoliisi on Suomen ainoa vielä toiminnassa oleva ratsupoliisi. Turussa ratsuista luovuttiin 2016.

Helsingin poliisilaitoksen ratsastavan osaston perinteet ovat pitkät. Toiminta alkoi vuonna 1882 väliaikaisen rahoituksen ja neljän hevosen voimalla. Kun hevosia oli vähän, haluttiin niiden voimia säästää partioinnin aikana, joten kierroksellaan olevat poliisit jalkautuivat kävelemään ratsastamisen sijaan.

Ratsupoliisi

Ratsastavan poliisin perustamista pidettiin aikanaan varsin onnistuneena uudistuksena, sillä ensimmäisten kuukausien aikansa se pidätti viertoteiden varsilla 3–4 henkilöä viikossa. Resurssit kasvoivat kuitenkin varsin verkkaisesti.

1900-luvun alku . Sofiankatu 3, ratsupoliisi ratsuineen sisäpihalla, jossa poliisilaitoksen hevosilla oli talli. Kuva Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja tuntematon.

1900-luvun taitteessa jo kahdeksalla hevosellaan ratsastava poliisi kykeni partioimaan sekä viertoteillä että Eläintarhan ja Töölön vielä laajoilla puisto- ja metsäalueilla.

1920-luvulla ratsastava poliisi oli jo Keskuspoliisiosaston suurin yksittäinen osasto. Osaston vahvuus oli viiden- ja kuudenkymmenen välillä. Ratsastavan osaston vahvuuteen kuului myös eläinlääkäri, tallimiehet, sepät ja satulaseppä, jotka eivät osallistuneet varsinaiseen poliisityöhön.

Seuraavalla vuosikymmenellä hevosten määrä kääntyi laskuun, mutta tehtäviä on piisannut vuosien saatossa erilaisten tapahtumien valvonnassa ja muun muassa poliittisen kuohunnan aiheuttamien järjestyshäiriöiden taltuttamisessa, siinä määrin että hevosista ei ole luovuttu.

Ratsupoliisi

Nykyään Helsingin ratsupoliisin pitää kiireellisenä erilaisten tapahtumien joukkojenhallintatehtävät. Korkealla hevosen selässä näkyvällä poliisilla on väkijoukkoihin rauhoittava vaikutus. Ratsupoliisia työllistävät myös erilaiset edustustilaisuudet ja partiointi Helsingin kaduilla.

170 senttisiä ammattilaisia

Ratsupoliisin käyttämät hevoset astuvat palvelukseen kypsässä iässä, eli noin 8–12-vuotiaina. Kelpoisuusvaatimukset eivät ole vähäiset. Poliisin käyttämät hevoset ovat kookkaita, vähimmäissäkäkorkeudeksi ilmoitetaan 170 senttiä. Vaikka raamit riittäisivät, ei tie poliisin palvelukseen ole varma.

Tulokkailla on edessään poikkeuksetta muutaman viikon koeaika, joka aikana taitoja koetellaan ratsastaen. Hevosen on siedettävä kaupunkiympäristön ja palvelustehtävien tarjoamat ärsykkeet ja haasteet äänekkäistä ihmismassoista ilmapalloihin, joita ei virka-ajalla juuri sovi säikkyä.

Eläkkeelle poliisihevonen jää noin 20-vuotiaana.

Poliisihevoset

Pitkä ura poliisissa

Huhtikuun työntekijänä palkittu hevonen, tuttavallisemmin Poke, on palvellut poliisin riveissä pian kymmenen vuotta ja sen ammattitaitoa kehutaan priimaksi. Rauhallisuus korostuu jopa siinä määrin, että hevosen kerrotaan torkahtelevan toisinaan jopa työajalla. Myös huumorintajua ja leikkisyyttä löytyy maininnan arvoisesti.

Kunniakirjan lisäksi nautiskelijaksi tiedetty Poke palkittiin korillisella porkkanoita.

Lähde: Helsingin poliisilaitos, HS, MT Kuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen, Helsingin kaupunginmuseo Ruutukaappaus: Helsingin poliisilaitos

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat