Auburn 851 Speedster - RM Sotheby's

Ajoneuvot Huutokauppahelmet 11.7.2020

Huutokauppahelmet – Auburn 851 Speedster

Upea Auburn 851 Speedster loi perinnön joka kantoi vielä vuosikymmenien päähänkin. Tämä yksilö on saanut uskomattomien käänteiden jälkeen moottorinsa takaisin.

Auburn 851 Speedster juontaa juurensa automerkkinsä taloudellisiin vaikeuksiin, vaikka tätä on vaikea uskoa. Vuonna 1924 Auburn oli todellisissa vaikeuksissa. Yritys valmisti vaivaiset 6 autoa päivässä, joten James Crawford palkattiin suunnittelemaan uusi automallisto. 

Ensimmäinen Auburn Eight ilmestyi jo seuraavana vuonna 1925. Auto oli varsin yksinkertainen rakenteeltaan: lehtijouset, mekaaniset jarrut ja kolmipykäläinen käsivalintainen vaihteisto. Auto sai koko ajan enemmän tehoa ja kokeiltiinpa siihen asentaa, heikoin tuloksin, jopa V12-moottoria.

Heikosta menestyksestä huolimatta loppu oli upea. Gordon Buehrig suunnitteli uuden muodon, joka oli nerokkuudessaan myös edullinen valmistaa. Tämä esiteltiin vuonna 1931 nimellä Auburn 851 Speedster ja auto omasi tuossa vaiheessa jo 150 hevosvoimaa mekaanisesti ahdetusta V8-moottorista. 

Vaikka tuota autoa päivitettiin vielä kerran numerosarjaan 852, loppu oli jo lähellä. Auburn lopetti autonvalmistajana vuonna 1937, mutta sen perintö jäi elämään. Tuota ”boattail” nimellä kulkevaa muotoilusuuntaa on toistettu vielä vuosikymmenien päästä esimerkiksi 60-luvun Chevrolet Corvettessa ja 70-luvun Buick Rivierassa. 

Auburn 851 Speedster – RM Sotheby’s

Huutokaupattava Auburn 851 Speedster on aito ja alkuperäinen vuoden 1935 yksilö, jota kutsutaan myös nimellä Auburn Eight Supercharged Speedester ja kyseessä on eräs kaikkein halutuimmista Yhdysvalloissa valmistetuista klassikkoautoista. Auton omisti aiemmin pariskunta Oregonissa ja he myivät sen 70-luvun alkupuolella pariskunnalle, Classic Car Club of American pitkäaikaisille jäsenille, Columbiajoen toiselle puolelle Washingtonin osavaltioon. Se säilyi siellä samassa omistuksessa vuosikymmenien ajan.

Yksi valokuva auton aiemmasta elämästä on säilynyt. Kuvassa sotilas seisoo auton vierellä ja kuvatekstinä on ”Joe 1944”. Samassa kuvassa on nähtävillä lisävalot sekä tavaratilan kannen lukko, jotka molemmat ovat yhä autossa tallella. Sen sijaan radion antennin reikä on tilkitty, mutta löydettävissä kojelaudan alta. 

Vuonna 1998 tämä Auburn 851 Speedster myytiin pitkäaikaiselle harrastajalle itärannikolle ja kyseessä olikin hänelle jo toinen Auburn Speedster. Tämä on kuitenkin tarinan uskomattomin osuus ja melkoinen sattumien kauppa. Auto sai nimittäin samassa yhteydessä alkuperäisen moottorinsa takaisin.

Kyseinen harrastaja oli ostanut alkuperäisen mekaanisesti ahdetun Auburnin moottorin jo yli kymmenen vuotta aiemmin. Don Sears vinkkasi hänelle tuon kyseisen moottorin kuuluneen alunperin nyt huutokaupattavaan autoyksilöön, joten yksilön ostamista ei mietitty kahta kertaa. Hän osti auton välittömästi ja palautti siihen alkuperäisen moottorin samalla suoritetun mekaanisen entisöinnin yhteydessä. 

Yksilössä on yhä tallella alkuperäinen tyyppikilpi tulipellissä. Alkuperäisessä moottorissa on tallella sekä merkinnät että tyyppikilpi, kuin myös alkuperäinen ahdin, kaasuttimet ja ilmansuodatin. Kori on maalattu oranssiksi pirtsakalla sävyllä Nassau Orange, joka löytyi Auburnin värikartasta tuohon aikaan.

Auburn 851 Speedster rear quarter - RM Sotheby's

Nykyisen omistajan aikana, osana yhtä Yhdysvaltojen upeimmista klassikkoautokokoelmista, auto on käyty kattavasti läpi. Kaasuttimet on kunnostettu ja kytkin säädetty, jotta ajokokemus on kohdallaan. Kyseessä on poikkeuksellinen, kaunis ja hyvin alkuperäinen Auburn 851 Speedster, joka on myynnissä ensimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen. 

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Darin Schnabel/RM Sotheby’s, Lähde: RM Sotheby’s

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat