Käyttötesti käytetyllä

Ajoneuvot Käytetyt autot Uutinen 27.2.2023

Iso osa autoilijoista toivoo kierrätettyjä osia autoonsa – erittäin pienellä joukolla vastaavasti kielteinen mielipide

Kyselyn mukaan reilusti yli puolet suomalaisista autoilijoista toivoisi autonsa pelti- tai kolarivaurion korjauksessa käytettävän kierrätysosia.

Autokorjauksen ympäristöhaittoja sekä kuormitusta voi vähentää monella eri tapaa. Yksi merkittävä ympäristökuormituksen vähentämisessä ovat kierrätetyt varaosat. Kierrätettyjen varaosien käyttöä auton korjauksessa toivoo jopa 64 prosenttia suomalaisista autoilijoista. Vastaus käy ilmi Autoklinikka-yhtiöiden teettämästä kyselytutkimuksesta.

Autoklinikan pyrkii omalta osaltaan olemaan mukana vastuullisessa vahinkokorjauksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että autojen vahinkotarkastukset mahdollistetaan etänä, jätteet lajitellaan huolellisesti sekä kierrätystä. Myös sitä, että autojen vauriot pyritään aina korjaamaan osan vaihtamisen sijaan. Tilanteissa, joissa osan vaihto on kuitenkin välttämätöntä, korjauksen ympäristökuormaa ja kustannuksia voidaan usein vähentää käyttämällä kierrätettyjä eli käytettyjä auton osia.

12 prosenttia ei toivoisi kierrätysosaa autoonsa

Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan lähes 64 prosenttia suomalaisista autoilijoista toivoisikin autonsa pelti- tai kolarivaurion korjauksessa käytettävän kierrätettyjä autojen osia uusien osien sijaan. Kyselytutkimuksen mukaan vain 12 prosenttia autoilijoista vastaa suoraan, että ei toivoisi kierrätysosia käytettävän korjauksessa. Ääripäiden väliin jäävä osuus eli noin neljännes, ei osaa sanoa vastaustaan asiaan.

– Positiivisesti kierrätysosiin asennoituneiden määrä on yllättävän suuri, ja se on mukavaa nähdä. Autoklinikalla käytämme jo kierrätysosia aktiivisesti ja haluamme lisätä käyttöä entisestään. Tämän mahdollistamiseksi teemme yhteistyötä esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kanssa sekä laajennamme kierrätysosien tuntemusta ja käyttöosaamista henkilökuntaamme jatkokouluttamalla, Autoklinikan Valtteri Savolainen kertoo.

Kielteistä kantaa edustavat vähentyneet

Autoilijoiden asennetta kierrätettyihin varaosiin tutkittiin jo vuosi sitten, keväällä 2021. Tällöin 79 prosenttia vastanneista kertoi tietävänsä, että kierrätettyjä varaosia voidaan hyödyntää autojen korjauksessa. Vastaava osuus, 80 prosenttia, vakuutti myös, että haluaisi oman autovaurionsa korjauksessa käytettävän hyötyosia mahdollisuuksien mukaan. Epävarmuudesta kertovaa vastausvaihtoehtoa kierrätysosien käyttötoiveeseen liittyen ei vuoden 2021 kyselyssä ollut.

– Tärkein huomio tutkimustulosten välillä lienee se, että selkeän kielteisesti kierrätysosiin suhtautuvien osuus on laskenut. Vaikuttaa siltä, että vaikka kaikki kuluttajat eivät ehkä vieläkään tunne kierrätysosia käsitteenä, tai niiden hyötyjä, yhä useampi on avoin niiden käytölle.

Savolaisen mukaan kierrätysosat ovat alkuperäisiä ja turvallisia osia, joiden käytöstä vauriokorjauksessa on hyötyä ympäristölle sekä kuluttajalle.

Lähde Autoklinikka-yhtiöt

Autoklinikan kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. tammikuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 007 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat