Ajoneuvot Uutinen 2.12.2023

Jännäksi menee – kumpi on vuoden 2023 rekisteröidyin, Toyota Corolla vai Tesla Model Y?

Suomi on ollut perinteisesti Corolla-kansaa, mutta muuttuuko se vielä tämän vuoden aikana?

Vuotta 2023 on yksi kuukausi jäljellä ja sen jälkeen saadaan koko vuoden autojen ensirekisteröintitilastot. Tilastojen kärkipaikka on kahden kauppa, mutta vielä tässä vaiheessa, kun rekisteröintitilastoja on tälle vuodelle kasassa 11 kuukautta, ei ole varmaa, mikä automalli on tämän vuoden eniten rekisteröidyin.

Toyota Corolla on perinteisesti ollut suomalaisten suosikki, mutta nyt Tesla Model Y on kampeamassa sitä ykköspaikalta.

Marraskuun rekisteröintien jälkeen automallien eroa oli yhteensä 338 autoa, markkinaosuudessa eroa automalleilla on puoli prosenttia, Corollan markkinaosuus on 6 prosenttia, Tesla Model Y:n 5,5 prosenttia. Toyota Corollaa on mennyt siis kilpiin tänä vuonna 4 790 autoa, Tesla Model Y:tä 4 452 autoa.

Teslan täytyy ottaa siis joulukuussa melkoinen loppukiri joulukuun aikana, jos se aikoo Corollan ykköspaikalta rekisteröinneissä pudottaa.

Merkittäväksi Teslan suorituksen jo tässä vaiheessa tekee kuitenkin se, että kysymyksessä on automalli, jota myydään vain täyssähköautona. Corollaa puolestaan ei saa täyssähköversiona lainkaan.

Viime vuonna Toyota Corollaa meni kilpiin koko vuoden aikana 4 668 autoa, kun Tesla Model Y:tä rekisteröitiin 1 143 kappaletta. Teslan kohdalla rekisteröintien suureen nousuun tänä vuonna on vaikuttanut merkittävät hinnanalennukset, joita Tesla on harrastanut koko mallistonsa kohdalla.

Tesla sähköautoista selvä ykkönen

Sähköautoista Tesla Model Y on suvereeni ykkönen ensirekisteröinneissä. Teslan jälkeen kakkosena tänä vuonna on Skoda Enyaq, joita on rekisteröity 2 322 kappaletta, kolmantena Volvo XC40 1 900 ensirekisteröinnillä, mutta Volvon kohdalla täytyy muistaa, että XC40-mallistosta löytyy myös muilla voimalinjoilla kuin täyssähkövoimalinjalla varustettuja autoja, joten vertailu ei sikäli ole relevantti.

Seuraavaksi eniten täyssähköautoja on tänä vuonna rekisteröity Volkswagen ID.4 -mallia, 1 704 kappaletta. Seuraava pelkästään sähköautona myytävä malli on BMW i4, joita on tänä vuonna rekisteröity 1 390 kappaletta.

Ensirekisteröinnit jäävät tänä vuonna myös alhaisiksi. Tammi-marraskuun aikana Suomessa on rekisteröity yhteensä 81 707 henkilöautoa, joka on 8,2 prosenttia viime vuotta enemmän. Alkuvuoden rekisteröinnit ovat kuitenkin noin 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmiksi. Vaikka komponenttipula on jo hellittänyt, uusien autojen kysyntä on jäänyt vaatimattomaksi korkotason ja inflaation kasvun seurauksena.

Teksti Manu Tuppurainen Lähde Autoalan tiedotuskeskus Kuva Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat