Ajoneuvot Koeajo 2.4.2014

Koeajo: Jeep Grand Cherokee

Amerikan herkku kaikilla herkuilla. Hyvää: moottorin kyvyt, ajotuntuma matka-ajossa, sisätilat. Huonoa: kömpelyys kaupunkisokkeloissa, ajomelu, hinta

Iso ja näyttävä, kyllä. Tyyris ja ylenmäärin varusteltu, sitäkin. Helppo ja kömpelö, kumpaakin. 

Ison inkkarin kunnollinen maavara ja nelivetoisuus varmistavat etenemisen myös urautuneilla soraosuuksilla tai mutaisilla mökkiteillä. Selec-Terrain-järjestelmä tarkoittaa olosuhteiden mukaan valittavia ajo-ohjelmia lumelle, hiekalle, mudalle ja kivikoihin.

Se päättelee moottorin pyörintänopeuden, automaatti- ja jakovaihteiston ratkaisujen sekä luistoneston ja elektronisen ajonvakautuksen metkujen perusteella miten taataan paras mahdollinen pito. Fiksuinkaan järjestelmä ei silti takaa, etteikö auto jäisi jumiin, mutta loiventaa kuskin tekemiä virhearviointeja.

Säätyvä ilmajousitus on mainio keksintö. Maavara nousee korkeimmillaan jopa 287 millimetriin. Pysäköintiasetus laskee maasturia yli 40 millimetriä, jolloin autoon ja autosta käynti helpottuvat.

Vakaata menoa

Pituus ja paino tekevät matka-ajosta vaivatonta ja kulkusuunnassa pysyvää. Teiden urat tai vesilätäköt eivät isorenkaista autoa juuri heilauttele.

Ohjaus on erittäin tehostettu. Se on mukavaa taskupysäköidessä, mutta vauhdin kasvaessa ohjaustuntoa saisi olla enemmän.

Näkyvyys ulos on hyvä. Ratin takaa ei jää katsekatveita kuin takaviistoon. Erinomainen peruutuskamera ja isot sivupeilit helpottavat kömpelön kokoisen auton käsittelyä pysäköidessä.

Ärsyttävä ominaisuus, on vaihdekepin tahaton loksahtelu ohi aiotun loveuksen. Vaihteenvalitsin päätyy liian herkästi P- tai N-asentoon.

Metallista soundia

Moottorin käyntiäänet ovat yllättävän kovat. Metallinen soundi kantaa kaupunkiruuhkissa seistessä sisälle matkustamoon asti. Matka-ajossa käyntiäänet jäävät ajomelun ja tuulen huminoiden alle.

Vaihteisto aprikoi aika ajoin ratkaisujaan, eikä nyt ole kyse yksinomaan voimallisista kiihdytyksistä vaan arkiajosta 30-60 kilometrin tuntinopeuksissa.

Sport-asetus tuo ajoon vain hieman terhakampaa otetta. Vaihteiston välitykset tai ajo-ohjelmat eivät kykene peittoamaan fysiikan lakeja. Väkivahvan moottorin on pinnisteltävä liikauttaakseen pitkälti yli kaksitonnista maasturimöhkälettä.

Väljät tilat

Koeajettu versio on sisustukseltaan ylellinen, vaikka pinnat, jotka vaikuttavat puulta ovat pintakuvioitua muovia.

Jeepin sisätilat ovat väljät ja ilmavat. Istuma-asennosta saa mukavan edessä ja takana. Jaloille on riittävästi tilaa myös takana, sillä lattia on lähestulkoon tasainen.

Istuimet ovat hyväilevää nahkaa, mutta saisivat olla voimallisemmin muotoillut ainakin edessä. Etuistuimen säätövarat ovat riittävät. Myös takana selkänojien kaltevuutta voi säätää.

Myyriä ja agentteja

Jeep tummennettuine ikkunoineen sopisi oivasti amerikkalaiselokuvaan, jossa agentit rymistelevät hälytysvalot vilkkuen rikollisjoukkion tukikohtaan vain huomatakseen olevansa väärillä jäljillä. Ja katsojille jää epäilys myyrästä hyvisten joukoissa.

Myyräntyöhön käy myös uudistunut Jeep Grand Cherokee, hampaat valmiina iskemään kiinni kilpailijoihin.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jeep

Kaikki koeajot

Uusimmat