Suomalaisten mielestä ilmastointi on tärkein lisävaruste

Ajoneuvot Uutinen 14.11.2021

Kamux: suomalaisten mielestä ilmastointi on tärkein lisävaruste

Kamux on selvittänyt Suomalaiset autokaupoilla 2021-tutkimuksessaan, mikä on suomalaisille auton tärkein lisävaruste. Oikea vastaus on ehkä yllättäen ilmastointi.

Autojen lisävarustelista on usein päättymätön suo, sillä kaikki kivoja mukavuusvarusteita rastittelemalla ostoksen hinta kohoaa helposti pilviin. Olisi hyödyllistä osata valita ainakin yksi kaikkein tärkein lisävaruste listalta ja käytettyjen kauppaan erikoistuneen Kamuxin tutkimus selvitti suomalaisilta juuri tätä. Ilmastointi nousi ykköseksi, ja perässä seurasivat vakionopeudensäätimen jälkeen muun muassa automaattivaihteisto ja ajonvakautusjärjestelmä.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Tärkein lisävaruste

Suomalaisten mielestä ylivoimaisesti tärkein auton lisävaruste on ilmastointi, sillä huurtuneita ikkunoita tai tukahduttavaa kuumuutta karsastaa peräti 85 prosenttia vastaajista. Saman varusteen tärkeyttä Kamux tosin painotti itse jo joulukuussa 2020 talviautoilun osalta. Noin kuusi kymmenestä pitää lisäksi vakionopeudensäädintä tärkeänä, ja noin 40 prosentin kannatuksen saavat niin automaattivaihteisto, vetokoukku, lämmitettävä tuulilasi kuin ajonvakautusjärjestelmäkin.

– Tärkeimmiksi koettujen auton lisävarusteiden lista kertoo ennen kaikkea suomalaisesta sielunelämästä. Täällä Pohjolassa koetaan eri vuodenaikoina sään ääripäät, ja niihin meidät suomalaiset on opetettu jo pienestä pitäen varautumaan. Talvipakkasilla lämmitettävä tuulilasi sujuvoittaa liikkeelle lähtöä ja ilmastointi auttaa huurtuneiden lasien avaamisessa. Vastaavasti kuumilla keleillä ei haluta turhaan hikoilla tien päällä. Vetokoukun suosio perustuu varmasti sekä mökkikulttuuriimme sekä omakotitaloasumiseen: kun tavaraa kuskataan edestakaisin, niin peräkärry on monelle ehdoton juttu, sanoo Kamuxin Suomen aluepäällikkö Janne Ihonen.

Kun vertaa tuoreimman tutkimuksen tuloksia edellisvuoden vastaaviin, voi hyvällä syyllä todeta tiettyjen lisävarusteiden vakiinnuttaneen paikkansa suomalaisten kestosuosikkeina. Kärkipään järjestyksessä ja vastausprosenttien jakautumisessa on nimittäin vain pientä liikehdintää.

Kuitenkin siinä missä moni lisävaruste koetaan hitusen vähemmän tärkeäksi kuin vuotta aiemmin, peruutuskameralle ja pysäköintitutkalle nähdään entistä enemmän käyttöä. Ihonen arvelee tämän johtuvan uudesta tieliikennelaista, joka astui voimaan viime vuoden kesällä.

– Siitä lähtien taajaman kaksisuuntaisella tiellä on saanut pysäköidä vasemmalle puolelle tietä, eli parkkeeratessa rattia tulee käännettyä nyt entistä useammin toiseen suuntaan kuin yleensä. Varsinkin tottumattomammille kuskeille on saattanut aiheuttaa päänvaivaa, että havainnoitavaa on yhtäkkiä edessä, takana ja lisäksi tien kummallakin puolen. Peruutustutka ja pysäköintitutka tuo monelle lisävarmuutta parkkeeraustilanteisiin, kommentoi Ihonen.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat