Austin J4 – Tori Autot

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 13.9.2021

Käytetyt erikoisuudet – Austin J4

Tarjolla on vähän ajettu ja museorekisteröity alkuperäinen Suomi-auto. Austin J4 on klassinen 1960-luvun avolava saarivaltiosta.

Morris J4 esiteltiin vuonna 1960. Se oli kevyen luokan hyötyajoneuvo, jossa kuljettajan hallintalaitteet sijaitsivat etuakselin etupuolella ja oikeastaan kuljettaja istui etuakselin päällä. Sama auto oli myynnissä myös nimellä Austin J4.

Austin ja Morris olivat tuohon aikaan British Motor Corporationin (BMC) automerkkejä. Itse asiassa 60-luvun loppupuolella tapahtuneiden yhdistymisten myötä muodostunut British Leyland Motor Corporation (BLMC) tarkoitti tämänkin automallin merkin muuttumista muotoon BMC J4.

Austin J4 – Tori Autot

Sama tuote oli saatavilla lopulta monellakin merkillä, mutta muodostui kotimarkkinoillaan varsin yleiseksi.

Tuohon aikaan kevyiden hyötyajoneuvojen nimipolitiikka seurasi usein niiden kantavuuden mukaan. Näin ollen myös tämä tunnettiin usein mallinimellä 10 tai 12 cwt vanhan paikallisen painomitan mukaan, jossa 1 sentneri (cwt) on 112 paunaa, eli hieman reilut 50 kilogrammaa.

Pian J4 olikin varsin yleinen näky saarivaltion kylien teillä. Se vastasi muun muassa postinjakelusta Royal Mailin väreissä. Suosio tosin perustui ainakin jossain määrin erityisesti suurempien erien hyvin kilpailukykyiseen hinnoitteluun. Osin samoille markkinoille kun änki vuonna 1965 äärimmäisen menestyksekäs Ford Transit.

Austin J4 – Tori Autot

Austin J4 ei suinkaan ollut tunnettu upeasta ajokokemuksesta tai hiljaisuudesta, mutta kyseessä oli silti toimiva työkone.

Tarinoiden mukaan Austin J4, ja sama tuote Morriksen logolla, ei tarjonnut erityisen hyvää ajokokemusta edes tuon ajan mittapuulla. Käytännössä aivan kuljettajan viereen asennettu moottori piti huolen ohjaamon melutasosta. Työtehtävänsä J4 kyllä hoiti mainiosti.

Lopulta kahden kasvojenkohotuksen jälkeen tuotanto päättyi viimein vuonna 1974. Sen sympaattiset muodot ehtivät jäädä moneen mieleen maito- tai postiautona. Austin J4 liittyy etäisesti myös Beatlesin tarinaan.

Austin J4 – Tori Autot

Vuosimallin 1967 harvinainen Austin J4 -avolavapaku on kaupan.

Käytetty erikoisuus – Austin J4

Nyt Suomessa on myynnissä harvinainen Austin J4 -avolavapaku, jonka vuosimalliksi on ilmoitettu 1967. Kyseisen auton mittarilukemaksi ilmoitetun 43 000 kilometrin uskotaan kuulemma pitävän perimätiedon perusteella paikkansa. Hienokuntoiselta näyttävä ajoneuvo on alkuperäinen Suomi-auto, jonka historia on isolta osin tiedossa.

Tämä Austin J4 on entisöity yli 20 vuotta takaperin ja jäänyt sen jälkeen seisomaan. Se on nyt hiljattain laitettu tieliikennekuntoon ja museorekisteröity viime kesänä. Näin ollen seuraava katsastus odottaa 2024.

Austin J4 – Tori Autot

Moottori ei tarjoa huimia voimia, mutta 1960-luvulla myös vaatimukset olivat aivan toista luokkaa.

Auton keulalta löytyy tilavuudeltaan 1622 kuutiosenttimetrin B-series bensiinimoottori, jonka avulla auton pitäisi saavuttaa jopa 100 kilometrin tuntinopeus. Tarjolla oli tehtaalta myös 1,5-litrainen dieselmoottorivaihtoehto. Voima välitetään manuaalivaihteiston kautta takapyörille.

Ulkoväriksi on merkitty vihreä, mutta siinä on ilmiselvästi myös runsaasti sinisen sävyjä. Ulkoasu on hyvin pelkistetty näkyvin saranoin ja neliskanttisine kontteineen, vaikka etupuskuri onkin kromia. Pölykapselein varustetut vanteet on värjätty samaan sävyyn.

Austin J4 – Tori Autot

Myynnissä olevan yksilön luvataan olevan kunnoltaan varsin siisti, vaikka huomauttamistakin toki aina löytyy.

Auto on rekisteröity kolmelle ja ostaja saa mukaan myös irrotettavan pressukatteen avolavan peittämiseen. Kunnon kerrotaan olevan sisältä ulos hyvin siisti, mutta joitakin pieniä virheitäkin löytyy.

Mekaanisesti kaikki toimii ja huoltotoimenpiteitä on hoidettu runsaasti. Muun muassa bensapumppu on saanut uudet kalvot ja venttiilit sekä jarrusylinterit on huollettu. Ostaja saa halutessaan myös mukaan pitkän liudan varaosia.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat