Mitsuoka Viewt - Tori.fi

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 25.2.2019

Käytetyt erikoisuudet – Mitsuoka Viewt

Onko Mitsuoka Viewt enemmän Nissan Micra vai Jaguar Mark 2? Ainakin tämä 2000-luvun yksilö jakaa mielipiteet muotoilullaan.

Mitsuoka Motor Co Ltd. on pieni japanilainen autonvalmistaja, josta harva on kuullutkaan länsimaissa. Mitsuoka Viewt on ollut jo pitkään tämän tehtaan myydyin tuote, vaikka villisti muotoiltu Orochi lienee jopa tunnetumpi. Kyseessä on mielenkiintoinen yritys sekä historialtaan että tulevaisuudeltaan.

Mitsuoka Orochi

Yrityksen tuotteista kuuluisin lienee Mitsuoka Orochi, jota on haukuttu muun muassa maailman rumimmaksi autoksi. Se pohjautuu pitkälti Hondan ja Lexuksen osiin.

Mitsuokan autot valmistetaan käsityönä korin ulkopeltien hitsaamista myöden ja tehtaalta valmistuu yrityksen mukaan päivässä vain yksi tai kaksi yksilöä. Samaan aikaan he kertovat kuitenkin valmistavansa vuosittain yli tuhat Viewt-mallia. Emme ole täysin varmoja kuinka tämä matematiikka toteutetaan.

Autonvalmistajan statuksesta huolimatta Mitsuoka on enemmänkin koripaja. Karkeasti kärjistäen sen tuotteet ovat ulkopuolen peltien osalta uudelleenmuotoiltuja valmiita tuotantoautoja. Toki myös sisätiloihin on tehty muutoksia, mutta ne ovat usein varsin maltillisia.

Mitsuoka Viewt

Mitsuokan suurin myyntimenestys on vuodesta 1993 lähtien, yhteensä yli 12 000 kappaletta, valmistettu Viewt. Mistään suursarjatuotannosta ei siis ole kysymys.

Yritys itse kertoo keskittyvänsä autojen muotoilussa yksilöllisyyteen ja se näkyy lopputuotteissa. Mitsuoka painottaa persoonallisuuden merkitystä ajoneuvoissa, sillä myös jokainen ihminen kokee muodin ja pukeutumisen eri tavalla. He tahtovat autojen olevan enemmän kuin käytännöllisiä teollisuuden tuotteita.

Ensi vuodelle on tulossa uutta, sillä Mitsuoka Rock Star on jo julkistettu. Se on Mazda MX-5 (ND) -pohjainen urheiluauto, jonka korin muodoissa näkyy selvästi Corvette C2. Tämäkin jakanee mielipiteet yrityksen aiempien tuotteiden tavoin, mutta muotokieli on japanilaismerkille täysin uusi.

Tori.fi - Mitsuoka Viewt takaa

Tämän viikon käytetty erikoisuus on valkoinen Mitsuoka Viewt.

Käytetty erikoisuus – Mitsuoka Viewt

Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjaa seuranneet osaavat tässä kohti jo päätellä, että tällä viikolla myynti-ilmoitusten joukosta löytyi Mitsuoka Viewt. Kyseinen yksilö on valmistettu tämän vuosituhannen puolella ja mittarilukemaksi on ilmoitettu alle 190 000 kilometriä. Tällainen harrasteauto on ostettavissa 5000 eurolla.

Tori.fi - Mitsuoka Viewt etu

Nissan Micran K11 -sukupolveen pohjautuva Viewt on muotoiltu 60-luvun Jaguar mielessä. Lopputulos on mielenkiintoinen.

Viewt pohjautuu tekniikaltaan Nissan Micraan, mutta ulkokuoren muotoilussa on etsitty esikuvaa 1960-luvun Jaguar Mark 2 -mallista. Yhdistelmä on vähintäänkin mielenkiintoinen. Viimeistään sisätiloissa paljastuu auton alkuperä, sillä siellä tehdyt muutokset ovat varsin rajoittuneita.

Vuonna 1993 esitelty Mitsuoka Viewt on yhä tuotannossa, joskin sukupolvi on vaihtunut matkalla kahteen kertaan. Tämänkertainen käytetty erikoisuus on K11 Micraan pohjautuvaa ensimmäistä sukupolvea. Vuonna 2005 Viewt päivitettiin K12-sukupolveen ja nykyään tuotannossa oleva malli perustuu K13-sukupolven Micraan.

Tori.fi - Mitsuoka Viewt takaviisto

Muotoilu on kuin karikatyyri esikuvana toimineesta kissapedosta.

Keskellä keulaa komeileva kromigrilli ja kapealle sijoitetut ajovalot omaavat yhdennäköisyyttä esikuvana toimineeseen Jaguariin jos autoa katselee suoraan edestäpäin. Sen sijaan Micran suuri tuulilasi ja pikkuautomainen sivuprofiili ovat haasteellisia muotojen kannalta. Samoin Mitsuokan takapään mittasuhteet ovat kuin ilkeä karikatyyri kissapedon alkuperäisistä.

Tori.fi - Mitsuoka Viewt ohjaamo

Ohjaamo on jalopuuta lukuun ottamatta kuin suoraan Micrasta, jonka seurauksena ulkokuori ja sisätilat riitelevät kuin alakouluikäiset sisarukset.

Lahdessa myynnissä oleva yksilö on valkoinen ja varustettu tummennetuin takaikkunoin. Ulkokuoren mittasuhteet saavat auton näyttämään koomiselta, mutta lähtökohtaa on hankala tunnistaa. Sisätiloissa Micraa ei pääse karkuun – ulkokuori ja sisätilat riitelevät kuin alakouluikäiset sisarukset.

Sisustan mitäänsanomattoman harmaa verhoilu muistuttaa kovasti Mitsuokan Nissaniin juontavista juurista. Kojelautaa piristää tyylikkäällä mallimerkinnällä varustettu jalopuupinta. Muualle ei ole juurikaan koskettu, joten Micran tunnelma on muovirattia myöden tallella.

Tori.fi - Mitsuoka Viewt moottori

Iskutilavuudeltaan noin yksilitrainen moottori sijaitsee etuakselin läheisyydessä ja voima välitetään etupyörille käsivalintaisen vaihteiston kautta.

Etupyörille voimaa tuottavaa bensiinimoottori on tässä alle litrainen. Yksilöön on valittu aikoinaan manuaalivaihteisto, vaikka myös automaatti oli tarjolla. Mitsuoka Viewt ei ole moottoriteiden muskeliauto vaan kevyt kaupunkibulevardikruiseri.

Tulevan omistajan on turha kuvitella sekoittuvansa massaan. Persoonallisuus on Mitsuokan ydinajatus, ja se on myös tässä autossa vahvasti läsnä.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi, Mitsuoka

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat