Viva_Tori_Artikkeli

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 15.6.2020

Käytetyt erikoisuudet – Vauxhall Viva

Vauxhall Viva muistuttaa ajasta, jolloin menestyksekäs brittimerkki suunnitteli vielä itse omat autonsa. Tuo aika loppui 1979.

Vaikka kyseinen automerkki mielletään nykyään naamioiduksi Opeliksi, niin Vauxhall Viva on vielä eri maata. Vauxhall omaa itse asiassa pitkän historian aina vuoteen 1857 asti nimellä Alex Wilson and Company ja autonvalmistuskin on aloitettu jo vuonna 1903. General Motors liittyi kuvioihin vuonna 1925, mutta tuolloin ei vielä tehty yhteistyötä Opelin kanssa.

Vauxhall Viva Deluxe

Ensimmäisen sukupolven Vauxhall Viva (HA) julkaistiin vuonna 1963.

Autonvalmistuksen alkuaikoina Vauxhall oli oikeastaan ylellinen merkki. Vasta General Motorsin omistuksen myötä siitä tehtiin helpommin lähestyttävä laskemalla hintaluokkaa hieman ja 1930-luvun laman myötä merkki muutti massamarkkinoille. Nykyään Vauxhall toimii lähinnä Opelin keulamerkkinä saarivaltion suunnalla.

Aivan viimeisiä Vauxhallin omia malleja ennen tekniikan jakamista Opelin kanssa oli Vauxhall Viva. Ensimmäinen Viva (HA) esiteltiin vuonna 1963 ja oli oikeastaan merkin ensimmäinen vakava kurotus kompaktiin autoluokkaan sitten toisen maailmansodan. Kokoa kasvanut toinen sukupolvi (HB) näki päivänvalon 1966 ja teknisesti tuolle pohjalle rakennettu kolmas, ja viimeiseksi jäänyt, (HC) korvasi edeltäjänsä vuonna 1970.

Vauxhall Viva

Vauxhall Vivan viimeiseksi jäänyt sukupolvi (HC) tarjosi edeltäjäänsä hieman enemmän tilaa modernimmassa paketissa, vaikka tekniikkapuoli oli pitkälti samaa tuttua.

HC-sukupolven Vauxhall Viva tarjosi edeltäjäänsä hieman reilummat tilat pienen uudelleenjärjestelyn ansiosta. Luonnollisesti myös muotoilua oli päivitetty tuoreempaan suuntaan. Vuonna 1979 markkinoilta poistuessaan Vivan myötä hävisi myös viimeinen Isossa-Britanniassa merkin omana työnä suunniteltu Vauxhall, sillä tästä eteenpäin mallisto koostui vain eri merkillä myydyistä Opeleista.

Viva_Tori_Sivu

Viikon Käytetty erikoisuus on vuoden 1972 Vauxhall Viva de Luxe Kouvolan suunnalta.

Käytetty erikoisuus – Vauxhall Viva

Tulokas tarjoaa vuosimallin 1972 Vauxhall Viva de Luxea myyntiin muutaman tuhannen euron kauppahinnalla. Leima on tuore, sillä auto on katsastettu menestyksekkäästi 8.6.2020 ja tällä saa nykyään kaksi vuotta ajoaikaa. Mittarilukemaa ei ole merkitty, vaan tokkopa sillä olisi juuri merkitystäkään.

Konepellin alla on tehty muutostöitä, sillä kyseinen takavetoinen auto on muutoskatsastettu 1,6-litraiselle ja 74-hevosvoimaiselle moottorille. Auto on saanut ehjän vaihdelaatikon lämpimässä tallissa vietetyn menneen talven aikana. Edellinen omistaja on ilmoituksen mukaan käynyt auton tekniikkaa kattavasti läpi ja vaihtanut runsaasti uutta osaa jo aiemmin.

Viva_Tori_Taka

Kromatut koristeet koristavat kontrastillaan mustaksi maalattua Vauxhallia.

Ulkokuori on tuiman musta, joka korostaa kromattuja koristelistoja. Myyjä myöntää maalipinnan olevan kaukana täydellisestä, joka saattaa häiritä hienostelevampaa ostajaehdokasta. Toisaalta peltivanteet näyttävät ainakin kuvien perusteella varsin siistiltä.

Sisätiloista ei ole kuvia, joten niistä on haastava sanoa muuta kuin ilmoituksessa on kerrottu. Sähkövarusteiden puute aina stereoita myöden mainitaan myyntitekstissä, joka saattaa olla jopa myyntivaltti. Turvallisuusvarustelu kattaa käytännössä etumatkustajien turvavyöt.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi, Valmistaja

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat