16.7.2018

Käytetyt erikoisuudet – Wartburg 353

Tori.fi - Wartburg 353

DDR-ajoneuvot kokoontuvat Tuurin kyläkaupalla tulevana torstaina. Wartburg 353 tarjoaa tuplatahtia savun seasta saapumiseen.

DDR-ajoneuvot kokoontuvat 19.7. Tuurin kyläkaupalle. Millä tahansa DDR:ssä valmistetulla ajoneuvolla luvataan pääsevän paikalle ilmaiseksi ja ilman viisumia. Autovalinnalle on runsaasti vaihtoehtoja, mutta Wartburg 353 on se jonka me löysimme myynnistä.

Järjestäjänä toimiva Warre-Team mainostaa kokoontumistapahtumaa sanoilla: ”Suomen eniten savuttava tapahtuma heinäkuussa”. Kaksitahtimoottorit ovat siis vahvasti voimissaan. Hurja savutus on tosin merkki liioittelusta öljyn käytön suhteen, sillä suositellulla polttoaineseoksella ainakaan Wartburgin litrainen kaksitahtimoottori ei savuta kovin pahasti.

Wartburg 1.3
Wartburg 1.3 pohjautui 353-malliin, mutta huomattavimpana erona oli nelitahtimoottori. Tämä jäi merkin viimeiseksi malliksi.

Eikä tapahtumassa välttämättä paheksuttaisi nelitahtimoottorillakaan saapuvaa, sillä sellaistakin autoa on Eisenachin tehtaalla valmistettu. Volkswagenin EA111-moottoriperheen valmistusoikeudet kaupattiin 80-luvulla muurin toiselle puolelle ja vuodesta 1988 nelitahtimoottoreita asennettiin esimerkiksi Wartburg 1.3 -malliin. Eisenachissa olisi kyllä osattu valmistaa nelitahtimoottori itsekin, mutta sellaisen suunnittelu oli ollut Saksan demokraattisessa tasavallassa kielletty.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Wartburg ja AWE

Vuonna 1896 perustettu Fahrzeugfabrik Eisenach oli neljäs auton valmistanut yritys Saksassa. Tämä auto oli Eisenachin tehtaalta vuonna 1898 valmistunut Wartburg-Motorwagen. Nimi viittaa Eisenachin kaupungissa sijaitsevaan Wartburgin linnaan, jossa Martti Luther käänsi Uuden testamentin saksaksi. Nykyään Wartburgin linna on Unescon maailmanperintökohde.

Vuonna 1904 Fahrzeugfabrik Eisenach vaihtoi tuotteidensa nimen Wartburgista Dixiin. Jälkimmäisiä valmistettiin aina vuoteen 1928 asti, jolloin BMW osti koko yrityksen itselleen. Eisenachissa silloin lisenssillä valmistettu Austin 7 -pohjainen Dixi sai pienen kehittelyn jälkeen nimekseen BMW 3/15 PS. Näin muuten alkoi BMW:n historia autonvalmistajana.

Wartburg 311 Limousine
Wartburg 311 palautti vanhan autonvalmistajan nimen käyttöön vuonna 1955. Alkupään yksilöt tunnistaa kuvassa esiintyvästä maskista.

Toinen maailmansota muutti asioita monella tapaa ja sodan jälkeen Eisenach jäi tulevan Saksan demokraattisen tasavallan puolelle. Hetken ajan sodan jälkeen kaikki BMW:t valmistettiin yhä Eisenachissa, mutta vuodesta 1952 valmistusnimeksi vaihtui EMW. Kuitenkin jo pian tämän jälkeen löytyi lopullinen nimi VEB Automobilwerk Eisenach (AWE).

Myös IFA kuului tehtaan valmistamiin automerkkeihin, mutta tällä kertaa olemme kiinnostuneet automerkistä Wartburg. Sen ensimmäinen sotien jälkeinen malli oli 311, joka julkaistiin vuonna 1955. Siinä vaiheessa tämä niin sanotulla pontoonikorilla varustettu malli ei ollut, ehkä kaksitahtimoottoriaan lukuun ottamatta, missään nimessä teknisesti vanhentunut.

Näihin aikoihin nähtiin myös upea Wartburg 313, joka tunnetaan lisäksi nimellä Wartburg Sport. Kehitystyötä ei kuitenkaan saanut tehdä, vaikka Wartburg oli idässäkin lähinnä ”paremman kansan”, kuten huippu-urheilijoiden, auto. Näin ollen tekniikka vanhentui vuosi vuodelta länsimaailman ottaessa harppauksia eteenpäin.

Wartburg 353 Limousine
Wartburg 353 Limousine esiteltiin vuonna 1966 ja se pohjautui teknisesti hyvin vahvasti jo tuolloin yli kymmenen vuotta vanhaan 311 -malliin. Kantikas ulkomuoto oli kuitenkin ajalle varsin moderni.

Wartburg 312 toi tutunnäköiseen koriin muun muassa kierrejouset lehtijousien tilalle. Se oli oikeastaan vain välimalli siirryttäessä 311 tuotannosta täysin erinäköiseen laatikkomallisen Wartburg 353:n maailmaan. Juuri 353 jäi Wartburgin viimeiseksi tuotteeksi oltuaan tuotannossa 1966-1991, jos Wartburg 1.3 voidaan 353-mallistoon kuuluvaksi laskea. Virallisesti 353 tuotanto loppui vuonna 1988 tuon nelisylinterisen 1.3-mallin myötä.

Tämä tarina loppui vuonna 1991 muurin murruttua, kahden Saksan yhdistyttyä ja lopulta teknisesti vanhentuneiden autojen jäädessä tarpeettomaksi. Vuoteen 1992 mennessä Eisenachin tehtaalla oli valmistettu yli 1,8 miljoonaa ajoneuvoa merkeillä Wartburg, Dixi, BMW, EMW ja IFA. Se on merkittävä suoritus ja näillä autoilla on suurta historiallista arvoa aikansa kuvana.

Wartburg 353 ja 353W

Tällä kertaa käytetyt erikoisuudet -juttusarjassa löydettiin myynnistä Wartburg 353 ja tarkemmin sanottuna hyvin varhainen 353W. Lisäkirjain tulee saksankielen sanasta Weiterentwicklung, joka tarkoittaa jatkokehittelyä. Palataan kuitenkin vielä hetkeksi alkuperäiseen 353-malliin.

Wartburg 353 Limousine sisätilat
Valtavan tavaratilan lisäksi myös Wartburg 353 sisätiloista löytyi käytännöllisiä ratkaisuja.

Vuonna 1966 julkaistu 353 korvasi mallistossa numerosarjan 312, kuten jo aiemmin todettiin. Teknisesti näillä on paljon yhteistä, mutta seuraajan laatikkomuodolla on käytännön etuja. Ulkomitoiltaan pienessä autossa on valtava yli 500 litraa vetävä tavaratila.

Myynti-ilmoituksen mukaan kaupan on jatkokehitelmä mallinimellä W, joka esiteltiin vuonna 1975. Kehitysaskeleena autoon saatiin vihdoin levyjarrut edes etuakselille. Trafilta saatavien julkisten tietojen perusteella myynnissä oleva yksilö edustaa W-kirjaimen ensimmäistä mallivuotta.

Tori.fi - Wartburg 353
Myyntikuvien perusteella auton kunnosta on vaikeaa sanoa paljon, mutta joitakin paikkamaalauksia on taidettu suorittaa. Voimassa oleva katsastus on hyvä merkki toimivuuden kannalta.

Litrainen kolmisylinterinen kaksitahtimoottori kehittää noin 50 hevosvoimaa. Nelipykäläinen vaihteisto on synkronoitu. Auton erikoisuuksiin kuuluu kaksitahtimoottorin kanssa hyvin yhteen sopiva vapaakytkin, joten kaasupoljinta nostamalla ei saakaan aikaan moottorijarrutusta.

Kirjoitushetkellä myynnissä oleva yksilö on katsastettu ja tieliikennekelpoinen, mutta seuraava katsastus on suoritettava 20.8.2018 mennessä. Siitä aiheesta lienee hyvä keskustella mahdollisen ostopäätöksen puntaroinnin yhteydessä. Katsastetun Wartburgin löytäminen myynnistä ei ole enää itsestäänselvyys.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi, AWE

Luetuimmat