Seat Arona kesä kaasulla tankkaus

Ajoneuvot Kesä kaasulla 24.7.2019

Kesä kaasulla: Kaasuautoilu hellii kukkaroa

Kaasulla ajavalla on edessään varsin edullisia kilometrejä.

Kaasu henkilöauton polttoaineena on siitä metka vaihtoehto, että päästöjensä puolesta se hellii käyttäjänsä omaatuntoa ja käyttökulujensa puolesta käyttäjänsä kukkaroa.

Seat Arona TGI:n kaasusäiliöt voi täyttää maa- tai biokaasulla. Molemmat kaasut ovat metaania.

Kaasulla ajaminen takaa selvästi edullisempia kilometrejä kuin jos menovetenä käytettäisiin bensiiniä.

Biokaasu päästöiltään paras

Biokaasu valmistetaan kotimaisista ja uusiutuvista jäteperäisistä raaka-aineista: kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan biohajoavista jätteistä. Kaasuyhtiö Gasumin mukaan kotimainen biokaasu vähentää merkittävästi (jopa 85 prosenttia) polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä. Arvion taustalla on Energiaviraston hyväksymä kestävyysjärjestelmä.

Biokaasun raaka-aineena käytettävä aines maatuessaan tuottaisi joka tapauksessa haitallisia kasvihuonepäästöjä.

Liikenteen polttoaineena käytettävä biokaasu on saanut ympäristöystävällisyytensä ansiosta Joutsenmerkin – ja on kaasuautoilun edistäminen myös valtiovallan tavoitteena.

Kasvihuonekaasujen päästötalkoiden kansallisena tavoitteena on, että Suomessa olisi 50 000 kaasukäyttöistä ajoneuvoa vuonna 2030. Päämääränä on ylipäätään kasvattaa vaihtoehtoisten käyttövoimien osuutta tieliikenteen energiasta vähintään 40 prosenttiin vuonna 2030.

Matkaa tavoitteisin on vielä. Traficomin ensirekisteröintitilastojen mukaan viime vuonna rekisteröitiin 1 161 kaasukäyttöisiä henkilöautoa. Vaikka kaasuautojen rekisteröintimäärät ovat pieniä, on kasvu edellisen vuoden ensirekisteröintimääriin verrattuna yli kaksinkertaistunut. Viime vuonna Suomen teillä liikkui 5 600 kaasuautoa.

Biokaasu on kalliimpaa

Biokaasun on kilohinnaltaan hieman kalliimpaa kuin Venäjän tuontimaakaasu. Tätä kirjoitettaessa Gasumin tankkausasemilla kilohinta maakaasulle oli 1,29 €/kg ja biokaasulle 1,52 €/kg.

Kilohinnat voidaan muuntaa euroiksi ja litroiksi, jotta saadaan havainnollisempi vertailuhinta bensiiniin verrattuna. Maakaasun hinta on 0,827 euroa / litra, biokaasun 0,974 euroa / litra.

Oman ajamisensa käyttökuluja voi arvioida Gasumin laskurilla.

Muokattu 29.7.2019: vaihdettu kaasujen litrahinnat oikein päin, pahoittelemme!

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat