Seat Arona kesä kaasulla ajokuva

Ajoneuvot Kesä kaasulla 14.8.2019

Kesä kaasulla: Yhtä turvallinen kuin bensiiniauto

Kaasuauto on asianmukaisesti huollettuna ihan yhtä turvallinen kuin bensiinikäyttöinen auto.

Seat Arona TGI:n kaltaista kaasuautoa harkitsevalle saattaa tulla mieleen, onko kaasuauto turvallinen kaikissa ajateltavissa olevissa ajotilanteissa. Kaasuautoilua ei kannata kuitenkaan karsastaa. Turvallisuuden näkökulmasta tarkasteltuna kaasuauto ei ole sen kummempi kulkupeli kuin polttomoottorinen tavallinen bensiiniautokaan.

Ajoneuvoviranomaisen eli Traficomin mukaan kaasuauto on asianmukaisesti huollettuna käytännössä ihan yhtä turvallinen kuin bensiinikäyttöinen auto.

Traficomin selvitysten mukaan kaasukäyttöisille ajoneuvoille sattuu onnettomuuksia yhtä paljon kuin nestepolttoainekäyttöisille autoille, eivätkä nämä onnettomuudet keskimäärin poikkea seurauksien vakavuuden osalta toisistaan.

Kaasu häviää tuuleen

Vapaassa ulkoilmassa maakaasu ilmaa kevyempänä häviää tuuleen ja laimenee nopeasti palamattomaksi seokseksi. Polttoaineen vuototilanteessakaan kaasuajoneuvojen vaarat eivät Traficomin selvityksen mukaan oleellisesti poikkea bensiinikäyttöisten ajoneuvojen vaaroista.

Sisätiloissa kaasu voi kerääntyä katossa oleviin taskuihin syttymiskelpoiseksi seokseksi ja siksi omaan autotalliin kannattaa laittaa palohälyttimen kaltainen kaasuvuodon ilmaisin, jos siellä säilyttää kaasuautoa. Selvityksen mukaan kaasukäyttöisten henkilöajoneuvojen riskilisä maanalaisissa tai suljetuissa tiloissa on bensiinikäyttöisiin ajoneuvoihin verrattuna korkeintaan pieni.

Viranomainen suosittelee, että mahdollisia kolaritilanteita varten kaasuautosta, kuten muistakin autoista, on hyvä tulostaa pelastuskortti, josta näkyvät pelastustoimenpiteiden kannalta auton kriittiset kohdat. Kortti kannattaa laittaa kuljettajan aurinkolippaan, josta pelastushenkilöstö löytää sen kätevästi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat