Ajoneuvot Koeajo 1.4.2023

Koeasuttu: Adria Astella 904 HP – malliston suurin ja kaunein tarjoaa ylellistä asumista vaikka kausipaikalla

Adria Astella 904 on Adrian vaunumalliston suurin ja kaunein. Se sopii erinomaisesti vaikka kausipaikalle, myös ympärivuotiseen käyttöön. Hyvää: Väljät tilat, valaistus, keittiö, miellyttävä lattialämmitys, asumismukavuus. Huonoa: Keittössä ei selkeää roska-astian paikkaa.

Adria Astella -matkailuvaunua ei koeajettu, eli vaunua ei vedetty auton perässä, tällä kertaa siinä vain koeasuttiin. Selvää kuitenkin on, että kaksiakselinen, vetoaisan kanssa yli 10-metrinen möntti ei ole mikään ketterin perävaunu, silloin kun sitä joutuu liikuttelemaan paikallaan tai ahtaissa paikoissa. Itse vaunun vetoon kaksiakselisuus tuo kuitenkin vakautta ja rauhallisuutta. Vaunun iso koko vaatii tietysti myös vetoautolta paljon.

Arvatenkin matkailuvaunujen vedettävyys on vuosien saatossa parantunut paljonkin. Adria luottaa vaunuratkaisuissaan AL-KO:n alustaan. AL-KO puolestaan kuuluu kansainväliseen Dexko Global -yritykseen, joka on erikoistunut erilaisiin ajoneuvoteollisuuden alustaratkaisuihin sekä komponentteihin. Adria Astellassa on muun muassa vaunun vakautta lisäävä Euro Delta -akseli, jolla pystytään vaikuttamaan muun muassa kaarreajossa vaunuun kohdistuviin keskipakovoimiin ja vakauttamaan näin ollen vaunun käytöstä.

Astellan muotoilu pitäisi olla myös hyvin aerodynaamista, jotta vaunun vetäminen olisi vaivatonta, vaikkakin vaunun pystyn keulan vuoksi voisi toisin luulla. Aerodynamiikan takaamiseksi Astellan suunnittelussa on käytetty lentokonevalmistuksen asiantuntemusta.

Astellan muotoilu on kaikkiaan hieman valtavirrasta poikkeava, mutta samalla myös positiivisessa mielessä se on erottuva, sen ulkomuoto ja hopeanhohtoinen väri on tyylikäs ja lupaa luksusta.

Lämmitys päälle applikaatiolla etänä

Kun mikä tahansa matkailuvaunu on sijoitettu kausipaikalle, silloin tärkeää olisi tietysti, että vaunu olisi valmiiksi jo lämmin, ainakin talviaikaan, kun vaunulle saavutaan. Adrialla on tähän saatavilla sovellus. Adria Mach -sovelluksen avulla vaunun lämmitystä voi ohjata etänä, joten vaunu oli valmiina lämpimänä Himoksella, kun sinne saapui. Lattialämmitys tuntui jalan alla miellyttävältä, kun kengat riisui jalasta. Muutenkin 18 asteeseen säädetty lämpötila oli mukava ja miellyttävä, kuin olisi kotiinsa tullut. Astella on suunniteltu kaikin puolin ympärivuotiseen käyttöön. Sovelluksen avulla myös muita vaunun oleellisia toimintoja voi seurata ja käyttää.

Kun lämpötila ei ole liian kuuma, se takaa myös miellyttävät unet, Adriassa nukutti muutenkin kuin olisi kotonaan nukkunut. Vaunun peräosan master bedroomin, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, parisängyn patjat sopivat myös erinomaisesti allekirjoittaneen nukkumistottumuksiin. Sopivan napakka eikä liian pehmeä patja myötäilee hyvin vartalon muotoja ja takaa rauhallisen unen.

Adria Astella 904 HP on Adrian malliston suurin ja kaunein ja se tarjoaa ylellistä asumista esimerkiksi kausipaikalla. Tällöin vaunu pääsee myös erinomaisesti esille parhailla ominaisuuksillaan, joita ovat muun muassa vaunuun helppoa kulkua ja valoa tuovat leveät lasipariovet. Kun vaunun eteen rakentaa kausipaikalle esimerkiksi vaikka pieniin kesäillan tansseihin soveltuvan terassin, jonka yläpinta on tuotu vaunun uloskäynnin kynnyksen tasalle, Adriaan saa tällä tavoin integroitua yhden ison ”olohuoneen” lisää. Vaunun markiisin saa vedettyä halutessaan terassin suojaksi.

Makuupaikat kuudelle

Sisätiloissa Astellassa on myös avaraa. Koeasuttu vaunu on vetoaisan kanssa yli 10 metrinen kokonaisuus, ja sisätiloiltaankin varsin hulppea, vaunun sisäpituus on lähes yhdeksän metriä. Pohjaratkaisuja Astellaan on saatavilla useita eri vaihtoehtoja. Kyseisessä versiossa on makuupaikat peräti kuudelle henkilölle. Perän parisängyn lisäksi olohuoneen sohvaryhmästä saa vuoteen kahdelle ja tämän lisäksi toisella seinustalla on sohva, jonka yläpuolelta aukeaa kerrossängyn yläpeti. Jos Astellan pohjaratkaisun haluaa niin, että toisen sohvan ja kerrosängyn paikalla on säilytystilaa, tällöin Astellassa on makuupaikat neljälle.

Esimerkiksi kahdelle henkilölle, vaikka pariskunnalle malliston lippulaiva Astella 904 HP on oikea luksusmatkakoti. Astella-sarjaan kuuluu myös pienemmät, Astella 704 HP ja Astella 754 HP -mallit. Esimerkiksi 704 HP -mallissa hulppeat lasipariovet löytyvät myös makuuhuoneesta.

Astellan keittiö on vaunun keulassa ja se on iso huomioon ottaen, että nyt ollaan matkailuvaunussa. Jääkaappi on tilava ja toisen kulmakaapin ja jääkaapin välistä löytyy liesi, pesuallas ja hyvin laskutilaa. Keittiötason alapuolella on tilavat kaapit. Ainoa miinus keittiössä on se, että siellä ei ole selkeää roskavaunua tai roskapussille osoitettua paikkaa.

Kun illalliset on syöty, Astellan olohuoneessa mahtuu seurustelemaan isompikin porukka, juuri sen vuoksi, että kyseisessä vaunussa on sohvat olohuoneen molemmin puolin. Television saa halutessaan keittiön ja olohuoneen väliseen kattokiinnikkkeseen, joka on kiinnitetty kaiken lisäksi kiskoon, jolloin sen voi työntää myös sivuun, silloin kun sitä ei katsota.

Illanvieton tunnelmaa voi säädellä monipuolisen valaistuksen avulla, joka on tärkeä asia viihtyvyyden kannalta. Adriassa on niin spotti- kuin led-valojakin joka puolella ja erilaisia valaistusvaihtoehtoja on siis useampia. Virtapistokkeita, myös USB-A -tyypin liittimelle soveltuvia pistokkeita löytyy ympäri vaunua.

Makuuhuoneen ja olohuoneen välille sijoittuvat WC sekä suihku, sekä suihkun vieressä oleva tilava kaappi. Suihkukomero ei ole iso, mutta eipä sen pienempi kuin monessa muussakaan matkailuautossa tai -vaunussa. WC:n tilankäyttö on ratkaistu fiksusti siten, että pesuallas taittuu seinään WC-istuimen taakse, jolloin WC ei ole niin ahdas.

Adria Astella on sekä materiaaleiltaan, että suunnittelultaan ja mukavuudeltaan todellista matkailuvaunuluksusta. Vaunussa on tilaa asua ja oleskella ja kaikki toimii sellaisella varmuudella, mitä matkailuvaunussa tarvitseekin. Toki yli 80 000 euron hintaan näin kuuluu ollakin. Astellan hinnasto lähtee vajaasta 80 000 eurosta, pisin malli eli 904 HP maksaa perushinnaltaan 82 100 euroa ja koeasutussa mallissa oli vielä lisävarusteina pluspaketti, ilmastointi, markiisi, aurinkokennot sekä Charles-nahkaverhoilu, ne nostavat hinnan vajaaseen 90 000 euroon.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Adria

Kaikki koeajot

Uusimmat