Volvo XC40 D3

Ajoneuvot Koeajo 4.12.2018

Koeajo: perustana perusvarustelu – Volvo XC40 D3

Miellyttävää Volvo XC40 -perusdieseliä povataan malliston suosikiksi. Hyvää: ajettavuus, perusvarustelun riittävyys. Huonoa: raa’aksi jäävät digitoiminnot, kaukovalot.

Volvo XC40 on uudistuneen ruotsalaisvalmistajan mielenkiintoisin tuote monellakin tavalla. Valmistajalleen kyseessä on uuden kokoluokan valloitus, ja samalla suunnittelutiimit on päästetty työskentelemään vapaasti niin ulko- kuin sisämuotoilun kanssa. Lopputulos on virkistävän raikas ja nuorekas, nokkeluutta unohtamatta.

Yleensä tämän luokan autoissa vaaditaan lisävarustelistan liberaalia ruksimista, jotta lopputulos olisi odotettu. XC40 D3 AWD -perusmalli osoittaa kuitenkin trendin vääräksi. Halvaksi ei tätä pienimmän dieselin nelivetoversiotakaan voi sanoa, mutta lukuisat innovaatiot tulevat oikeuksiinsa jo tällä varustelulla.

Tavaratilan pohja on näppärästi jaettavissa, keskitunnelissa odottaa roskis ja ovitaskut ovat valtavat, kiitos hyvien soivien kaiuttimien siirtymisen ilmastointikanaviin. Samalla tulevat esiin myös Volvon kyvyt talviautoilussa, sillä tuulilasin kameran sisältävä kohta lämpenee erityisen tehokkaasti.

Puutteitakin löytyy

Sisätiloissa XC40 on hämmästyttävän lähellä isompaa XC60:tä, ainakin kun takapenkille istahtaa kaksi keskimittaista aikuista. Pidemmätkin mahtuvat, joskin pysty selkänojan asento aluksi vähän vieroksuttaa. Tavaratilaa löytyy 460 litraa.

Musta auto mustalla katolla, mustalla kangassisustalla ja mustalla muoviavaimella saa kaipaamaan varustelistan raikkaita värejä ja oransseja huopaverhoiluja. Merkittävimmin varustevähyys vaikuttaa digitaalisten järjestelmien toimintaan. Mainio näyttöpohjainen mittaristo osaa näyttää vain muutamia asioita, ja Volvon pystypäinen viihdejärjestelmä käyttäytyy suorastaan omituisesti.

Esimerkiksi digitaaliset kartat hoitavat nykyaikaisen puhelinluettelokartan virkaa paikannuksella höystettynä, mutta varsinainen navigointi systeemistä puuttuu. Olisiko ajo-ohjeiden lukeminen todellakin liikaa vaadittu lisäominaisuus?

Toimiva kokonaisuus

Ajettavuudessa tarina on toinen. Malliston pienin dieselmoottori pärjää hienosti yhdessä automaattivaihteiston ja nelivedon kanssa. D3 AWD automaatin arvellaan nousevan koko malliston myydyimpien joukkoon, eikä turhaan, sillä suorituskyky riittää mainiosti maantiellekin.

Rajummissa kiihdytyksissä dieselin karkealta ääneltä ei voi välttyä, mutta perusajossa XC40 ilahduttaa hiljaisuudellaan. Rengasmelu on hyvällä tolalla jopa nastarenkailla ajettaessa. Samalla kompaktin katumaasturin alusta pääsee oikeuksiinsa, ja lukuisia kilpakumppaneita tässä segmentissä vaivaava pintakovuus loistaa lähes täysin poissaolollaan. XC40 on kaupungissa ketterä ohjattava, joskin kääntöympyrän koko kangistaa hiukan U-käännöksissä.

Syksyn pimeydessä Volvon varmoja otteita häiritsee vain kaukovalojen teho, jotka jättävät toivomisen varaa. Mielenrauhaa tarjoaa valmistajalle ominainen armeija erilaisia turvatoimintoja, joista osa on niputettu City Safety -sateenvarjon alle. Maavaraa löytyy 205 millimetriä.

Volvo XC40 onnistuu siinä, missä monilla premium-segmentin autoilla on usein vaikeuksia: auto tuntuu erityiseltä jo perusvarusteilla, ilman merkittäviä lisävarustepakettejakin.

Lisätietoja: www.volvocars.com/xc40

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat