1.4.2020

Koeajo: Sähköinen pikkuveli – Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric

Pienempiakkuinen Hyundai Kona Electric soveltuu toimintamatkansa puolesta hyvin kaupunkiajoon, pidemmät ajotaipaleet kannattaa suunnitella ennakolta. Lataukset sujuvat ongelmitta. Hyvää: voimalinja, ennakoitava toimintamatka, käsiteltävyys. Huonoa: istuma-asento takana, heppoinen latausluukku, rengasäänet.

Hyundai Kona Electric on ollut sitten esittelynsä 2018 valmistajansa syömähammas: kysyntä on ollut vankkaa. Maaliskuun tullen sähkö-Konaa ryhdytään valmistamaan myös Euroopassa eli Tšekeissä. Se lyhentää uusien autojen toimitusaikoja Euroopassa, joskin Suomessa myytävät Kona Electricit valmistetaan vielä toistaiseksi Koreassa.

Täyssähköisestä Hyundai Konasta on tarjolla kaksi versiota, joissa on erikokoiset ajoakut ja erilaiset moottoritehot. Mallien välillä on myös merkittävä hintaero.

Koeajossamme on pienemmän energiasisällön (39 kWh) akkuversio, jonka sähkömoottori suo 100 kilowatin tehon. Sähköisiä kilometrejä luvataan liki kolmesataa, todellisuudessa ja koeajon aikana näin talvisaikaan toteutunut toimintamatka oli päivästä riippuen 240–260 kilometriä.

Konan kanssa ei kuitenkaan tule toimintamatka-ahdistusta, sillä auton kuljettajalle kertoma jäljellä oleva sähköisten kilometrien luku muuttuu ennakoitavasti ja todellisuutta vastaavasti. Mittaristo siis kertoo jäljellä olevat kilometrit kaiken aikaa selkeästi, ilman että tapahtuisi humahdusmaisia muutoksia esimerkiksi silloin kun taajama-ajon jälkeen siirrytään moottoritievauhteihin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talven haasteita

Talvi tosin tuo omat haasteensa. Eräänä aamuna mittari näyttää 5–6 astetta pakkasta. Viimeiset huurut ja tuulilasin kirkastamisen saa hoitaa puhallin. Mittaristo lupaa yön latauksen jäljiltä 193 kilometrin verran sähköajoa, mutta kun lämpö alkaa puhkumaan tuulilasille, hupenee luvattu sähköajo 167 kilometriin. Tätäkin on sähköautoilun arki.

Matkustamo ja istuin lämpenevät ongelmitta ja ratinlämmitin tekee työnsä. Sähkö-Konassa takana ja edessäkin istutaan akun sijoittelun vuoksi epämukavammin kuin polttomoottorisessa Konassa, korkeamman lattiatason ja matalamman istuma-asennon vuoksi.

Hyundai Kona Electric

Ajettavuus on sikäli kunnossa, että ohjaustuntuma on luonteva ja pientä vaeltelutaipumusta lukuun ottamatta auto pysyy ajolinjoillaan. Kona on katumaasturiksi riittävän ketterä käsiteltävä myös ahtaissa pysäköintiluolissa.

Jarruja säästäen

Uusi seitsentuumainen digitaalimittaristo kertoo lataustason ja jäljellä olevan toimintamatkan sekä sen, milloin jarrutusenergiaa latautuu takaisin akkuihin. Mittariston symbolit ovat osittain turhankin pieniä.

On mukavaa niin ajokokemuksen kuin pihin etenemisen näkökulmastakin, että jarrupolkimella ei tarvitse käydä kovin tiuhaan. Jarrutusenergian talteenoton avulla energia varastoituu akkuun ja auttaa pitämään akun varaustilan hyvänä.

Hyundai Kona Electric

Regeneratiivisen jarrutuksen voimakkuudessa on kolme tasoa, joita on kätevää vaihdella ohjauspyörän taustan vaihtosiivekkeillä. Omalla kohdalla kakkostaso soveltui valtaosaan ajotilanteista, väkevin kolmostason hidastuvuus ja ennakoiva jalan kaasulta nostaminen ovat oiva yhdistelmä ruuhkanytkyttelyyn kaupunkiajossa.

Sähköauton välitön voimantuotto tekee kaupunkiajosta lystiä, mutta akkujen painolisäyksen havaitsee ohituskiihtyvyydessä, jossa on toivomisen varaa.

Uskottavaa latausta

Kona Electric on varustettu kiinteällä 7,2 kW:n 1-vaihe laturilla (1x32A), joka muuntaa seinäpistorasiasta imetyn vaihtovirran tasavirraksi. 10,5-kilowattituntinen (3x16A) kolmivaihelaturi 10,5 kW on 564 euron lisävaruste.

Konan lataus alkaa joka kerran ongelmitta, eikä se kertaakaan keskeydy, joten yöllisen latauksen jäljiltä ei sattunut kohdalle ikäviä aamuyllätyksiä – näinkin on sähköautoilla käynyt. Keulamaskiin sijoitetun muovisen latausluukun heppoisuus tosin saa pohtimaan, miten se kestää ahkerassa käytössä.

Kotilatauslaitetta tai vaihtovirtalatauspistettä käytettäessä koeajoauton lataus vie 6 tuntia 10 minuuttia. Kona Electricin akku on mahdollista ladata tasavirtaa käyttävässä pikalatauspisteessä. Latausaika 100 kW:n latauspisteessä on 54 minuuttia 80 prosentin varaustasoon, 50 kW:n latauspisteessä sama vie 57 minuuttia. Tavallisesta suko-pistokkeesta (220V/10–16 A), aikaa täyslataukseen tärvääntyy 19 tuntia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sukkasillaan hiipien

Koeajoin myös pari päivää bensiini-Konaa verrokkina. Polttomoottorinen tuntuu ajossa sikäli vanhanaikaiselta, että voima ei ole heti ja portaattomasti käytössä sähköauton tapaan. Sähköauto on tässä suhteessa ylivertainen etenkin kaupunkien ruuhkissa.

Kona Electric on ajossa erittäin hiljainen, joten jalankulkijoita on syytä varoittaa lähestyvästä autosta. Konan kanssa käy samoin kuin muillakin sähköautoilla: rengasäänet alkavat häiritä, sillä niiden rallatus kuuluu perinteistä polttomoottoriautoa helpommin sisälle matkustamoon asti.

Keinotekoinen moottorin ääni (Virtual Engine Sound System) on automaattisesti kytkettynä päälle ja hyvä niin, ettei tule turhan päiten pelotelleeksi taajamissa jalankulkijoita tai pyöräilijöitä. Ja aina kun autolla peruutetaan, kuuluu keinoäänen lisäksi varoitusääni. Jos Konalla haluaa hiipiä sukkasillaan, voi keinoäänen kytkeä pois.

Bensiini vai sähkö?

Moottorin viime kesän (7/2019) perusteellisessa parivertailussa olivat vastakkain bensiini-Kona (1.6 T-GDI 7-DCT-aut.) ja sähkö-Kona (Electric 64 kWh). Vertailussa kävi ilmi kaksi havaintoa: sähköauton lataaminen kotipistokkeesta on halpaa mutta hidasta, ja vaikka pikalatausasemien ahkera käyttö nostaa ajokustannuksia, on sähköautolla ajaminen silti tuntuvasti edullisempaa kuin bensiiniautolla.

Hyundai Kona Electric

Parivertailun kulutuslenkit osoittivat, että bensiinimoottorisen Konan kulutus kasvaa kaupungissa selvästi maantiekulutukseen verrattuna – sähköautolla käy päinvastoin.

Havainnot käyvät auto- ja käyttövoimavalinnan pohjaksi myös heille, joiden tarpeisiin riittäisi sähkö-Konan pienempiakkuinen versio.

Jos sähköversioiden valinnassa antaa päätösvallan euroille, on valinta aika selkeä. Comfort-varusteisena pienemmällä ajoakulla sähkö-Kona maksaa ilman lisävarusteita 36 390 euroa ja suuremmalla ajoakulla 43 390 euroa.

Autohankintaa bensiinin ja sähkön välillä pohtivan kannattaa vertailla myös mallien välisiä varuste-eroja. Sähköisenä Kona on varsin varusteltu jo Comfort-tasolla eikä kaikkia sähkö-Konan varusteita saa bensiini-Konaan edes rahalla: kuten sähköistä seisontajarrua ja nopeusrajoitusmerkkien tunnistusta.

Valinnanvaraa Konaa miettivälle tuovat myös hybrid-mallit, joiden hinnat alkavat 27 990 eurosta.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Hyundai Kona Electric 39 kWh 136 hv Comfort

Hinta alkaen

36 390 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

37 027 €

Moottori

Sähköauto, etuveto.

Teho

100 kW (136 hv)

Akku

Akuston energiasisältö: teoreettinen/käytössä oleva 42,0 / 39,2 kWh. Lataus: Type 2 7,2 kW (1 x 32 A), CCS 50/100 kW.

Toimintamatka

289 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,9 s

Huippunopeus

155 km/h

Mitat

pituus 4180 mm, leveys 1800 mm, korkeus 1570 mm, akseliväli 2600 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

7 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Luetuimmat